Nevrijeme u Bugojnu pričinilo manje štete

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Jaka kiša nošena snažnim vjetrom i grad ,koji su u nedjelju poslijepodne pogodili Bugojno, uzrokovala je nestanak električne energije na širem području naše općine, a grad je nanio manje štete na pojedinim poljoprivrednim kulturama.

Snažan vjetar polomio je nekoliko stabala u gradu. Uslijed nevremena, došlo je do kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži, zbog čega je dolazilo do prekida u napajanju električnom energijom u pojedinim naseljima na širem području bugojanske općine.

Kako saznajemo iz Poslovnice Elektro Bugojno, ekipe su u nedjelju intenzivno radile na otklanjanju kvarova, a posao su nastavile i u ponedjeljak kako bi uspostavilo nesmetano snabdijevanje električnom energijom.

Kada su u pitanju usjevi, saznajemo iz općinske resorne službe, da je kiša, uglavnom, donijela dugoočekivano osvježenje i dobro došla većini poljoprivrednih kultura. Za sada je rano govoriti koliko je štete na pojedinim poljoprivrednim usjevima nanio grad, koji je u nekim bugojanskim naseljima, bio veličine oraha. Izvjesno da je šteta primjetna na kukuruzu i da će se odraziti na prinos. Još uvijek nije moguće govoriti o eventualnim većim štetama na voću i povrću.

Uslijed jake kiše došlo je i do izlijevanja vode u podrumskim prostorijama, posebno, u pojedinim privatnim objektima na području grada. Grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim vjetrom, kišom i gradom donijelo je osvježenje i nagli pad temperature zraka. Za sat vremena temperatura zraka se spustila se za gotovo 20 stepeni.