Niz događaja u Programu obilježavanja Dana općine Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U zgradi Općine Bugojno danas je održan sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, članova Organizacionog odbora i nosilaca aktivnosti u Programu obilježavanja 20. maja, Dana općine Bugojno.

 

Utvrđeni su termini, datumi i satnice održavanja svih manifestacija i sadržaja, kojima će se ove godine obilježiti jedan od najvažnijih datuma u historiji našeg grada.

Na sastanku je istaknuto da su neke od aktivnosti povodom Dana općine već realizovane, ili su u fazi realizacije, i da u narednim danima građane Bugojna i Gornjovrbaske regije očekuje veliki broj različitih kulturnih i sportskih sadržaja.

Male olimpijske igre, Akcija Sekcije za sportsko penjanje PD „Koprivnica“, Karate kup “Futura 2016”, Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, Međunarodni turnir u šahu, Taekwondo turnir, te kulturne manifestacije Bugojansko proljeće, Internacionalni festival folklora, Večer šansona, promocija monografija, knjiga i zbirke učenika Gimnazije, Izložba ULUSD-a i Izložba novinskih tekstova o Bugojnu su, uz Akciju dobrovoljnog darivanja krvi i Igre bez granica za najmlađe Bugojance, samo neki od sadržaja koji su planirani u ovogodišnjem Programu obilježavanja Dana općine.

Svi akteri sastanka su se složili da je ovogodišnji program veoma kvalitetan, što je jedna od pretpostavki da bude realizovan na najvišem nivou.

-U nizu aktivnosti zastupljen je i kulturni, i sportski, i svi drugi segmenti. Mislim da je Program dobar, zato što je za općinu Bugojno veoma značajno obilježavanje ovog dana. Jer, općina Bugojno traje, i trajat će. Svi smo se angažovali u obilježavanju Dana općine, i nadam se da će za taj dan biti sve ono što je dobro za Bugojance i Bugojanke. Iako je već počelo Bugojansko proljeće, u razmaku od deset dana izuzetno jakih aktivnosti, mi ćemo prezentovati naš grad, naglasila je Greta Kuna, predsjedavajuća OV-a Bugojno.

Zadovoljstvo utvrđivanjem konačne verzije Programa obilježavanja Dana općine izrazio je u izjavi za medije, koju je dao nakon završetka sastanka, i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

-Ja mogu samo da se zahvalim svim učesnicima i građanima, koji znaju obilježiti svoj dan – 20. maj. Imat ćemo puno manifestacija, mislim da su neke već u toku. Ovaj peti, i naredni šesti mjesec, bit će posvećeni općini Bugojno. Vjerujem da će, zahvaljujući medijima, RTV, portalima, KSC-u i svim učesnicima, naši građani doći da skupa popratimo sve događaje. Radi se o masovnim manifestacijama, učešću naših škola… Tu su, također, jedan veliki festival folklora, Bugojansko proljeće, promocije knjiga. Na sam dan obilježavanja Dana općine, 20. maja, bit će održana Svečana sjednica, ulična utrka, smotra folklora, vatromet. Svi građani su dobrodošli, u ovim aktivnostima kojima ćemo čestitati našem gradu rođendan, odnosno Dan općine Bugojno, rekao je načelnik Ajkunić.

Na sastanku je istaknuto da je  Dan općine Bugojno dan svih njegovih stanovnika kojima je, ovom prilikom, upućen poziv da prate i prisustvuju događajima u Programu obilježavanja ovog značajnog datuma. Čulo se, također, da je za realizaciju svih predviđenih aktivnosti povodom 20. maja, potreban iznos od oko 44.000 KM.