Niz kulturnih događaja u programu manifestacije „Uskopaljske jeseni“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji HKD „Napredak“ sinoć su u Gornjem Vakufu/Uskoplju svečano otvorene 20. po redu „Uskopaljske jeseni“, koje će u tome gradu trajati do 30. oktobra.

 

Dobrodošlicu prisutnima poželio je predsjednik Podružnice HKD „Napredak“ Uskoplje dr. Tvrtko Krajina, istakavši kako je pomenuta manifestacija postala „najbolji promotor tradicije i kulture hrvatskog naroda.

-HKD „Napredak“ Uskoplje, kao i naš grad, je mala podružnica. Ali, evo čuvamo, istražujemo, zapisujemo i njegujemo našu baštinu. “Uskopaljske jeseni” su postale vrednota i kulturno-turistička destinacija naše općine, regije i središnjice, koja traje neprekidno, a obuhvata različite sadržaje, kazao je.

U programu „Uskopaljskih jeseni“, dodao je, svake godine sudjeluje oko hiljadu učesnika, a događajima koji se održavaju tim povodom, prisustvuje oko tri hiljade posjetilaca.

-Ovaj put, moto manifestacije je „Ne sudi drugima i nećeš pogriješiti, jer ništa nije tako jako kao blagost a ništa tako blago kao prava snaga“, naglasio je.

Početak ovogodišnjih „Uskopaljskih jeseni“, čije održavanje su finansijski pomogli Općina Gornji Vakuf/Uskoplje, Srednjobosanski kanton i Turistička zajednica SBK-a, ozvaničio je načelnik toga grada Sead Čaušević.

Čestitao je članovima HKD „Napredak“ na uspješnoj realizaciji svih dosadašnjih aktivnosti, i obećao podršku u održavanju „Uskopaljskih jeseni“ i narednih godina.

-Oni su istinski predstavnici našeg grada, koji baštine kulturu hrvatskog naroda. Ne samo da se čuju u BiH već i šire, preko Hrvatske, Austrije, Njemačke, i na tome im hvala, kazao je Čaušević.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, poklonici pozorišne umjetnosti mogli su pogledati predstavu „O ljubavi“.Riječ je o autorskoj diplomskoj predstavi mladih glumaca Nikoline Ljuboja i Ivana Skoke, rađenoj pod mentorskom palicom prof. Ferida Karajice.

U ulici Fra. Grge Martića upriličena je izložba slika uskopaljskih umjetnika Nataše Vukadin, Marice Kolak, Marine Kubat, Nikice Zeko, Davora Jurine i Jelene Rajić.

Članovi Kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život” iz Zagreba danas će odigrati predstavu “Jučer sam se sjetio plave”, u režiji Petre Radin. Predstava će biti izvedena u prostorijama Centra za obrazovanje i kulturu, s početkom u 19 sati.

U istom terminu i na istom mjestu, sutra će biti realizovan muzičko-scenski program učenika Osnovne škole “Uskoplje”.