Normalizuje se stanje na poplavljenim područjima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Stanje na poplavljenim područjima Općine Bugojno danas je stabilno.Sanirane su štete kod Vrbaskog mosta, a nakon što je ponovo uspostavljeno napajanje električnom energijom u naseljima na desnoj obali Vrbasa, OŠ CZ jučer od 16 sati ne zasjeda.

Izvještaje o stanju nakon poplave s prijedlogom preventivnih mjera Općinskom štabu CZ podnijet će predsjednici bugojanskih MZ. Preporuka je da se voda za piće prokuhava do okončanja analize, čiji će rezultati biti blagovremeno prezentirani javnosti.

Stanje nakon poplava na području SBK-a se normalizuje. Vodostaj rijeka je u opadanju,a štete nastale u poplavljenim područjima se saniraju. Na terenu su ekipe CZ i komisije za procjenu šteta nastalih u poplavama, kazala  je Zenida Čaušević, šefica operativnog centra u kantonalnoj Upravi civilne.Redovno se prati stanje u općinama Busovača, Kiseljak, Travnik, Novi Travnik, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće. Radi se na raščišćavanju nanosa mulja i lokalnih puteva u mjesnim zajednicama, a stanovništvo se snabdijeva pitkom vodom iz cisterni.

Općinski štabovi CZ-a, koji su u stalnom zasjedanju, redovno informišu kantonalnu CZ o situaciji na terena. Službe koje djeluju pri kantonalnoj CZ su, takođe, u stalnoj pripravnosti, nahlasila je Čaušević.