Nova arheološka iskopavanja u Crkvinama

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Nova faza iskopavanja u Crkvinama kod naselja Vesela, na imanju Huseina Smajića počela je prije četiri dana. Na ovom lokalitetu do sada su pronađeni ostaci za koji se pretpostavlja da se radi o srednjovjekovnom sakralnom objektu, odnosno crkvi.

 

Franjevački muzej iz Tomislavgrada na novim arheološkim iskopavanjima u Crkvinama je angažovao magistra arheologije i historije Ljubu Oreča , koji ističe da se došlo do senzacionalnih otkrića. Otkopana je grobnica sa skeletnim ostacima i tkaninom sa zlatnim lamelama, nitima.

– Pronađeni su skeleti žene i muškaraca , a tkanina protkana zlatnim nitima ukazuje da je riječ o ostacima pripadnika visokog plemstva- pojašnjava arheolog Ljubo Oreč.

Uzorci skeletnih ostataka bit će poslani na stručne analize u Zagreb i London, nakon čega će biti poznato više informacija. Prve radove na iskopinama vodili su stručnjaci Zavičajnog muzeja Travnik, kaže Husein Smajić koji je prošle godine sasvim slučajno na svom imanju pronašao ostatke za koje se pretpostavlja da su ostaci franjevačke crkve.

– U prve dvije faze pronđene su zidine za koje se pretpostavlja da pripadaju srednjovjekovnoj crkvi, skeleti dva djeteta i dva odrasla muškarca, ali i drugi zanimljiv ostaci – ističe Smajić . Naglasio je da će ovo arheološko nalazište biti konzervirano i pretvoreno u muzej.

U ovoj, novoj fazi iskopavanja radit će se desetak dana. U planu je pronaći nove grobnice jer, kako pojašnjava arheolog Oreč, pojavljuju se i nešto stariji objekti ispod apcide. Plašt sa zlatnim lamelama, izuzetno rijedak arheološki nalaz, biće izložen javnosti, a nalazi stručnih analiza skeletnih ostataka, također, pomoći će stvaranju jasnije slike o periodu kojem pripadaju.