Nova emisija „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“ u programu TV Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U novoj emisiji „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“ govorimo o plasteničkoj proizvodnji na teritoriji općine Bugojno.

 

Naši sagovornici su Mirsad i Zemka Mehdić iz Sultanovića, i Sabina Prokošak-Zumeri iz Šumelja.

Već godinama porodica Mehdić iz Sultanovića uspješno se bavi uzgojem paradajza, paprike i krastavca, ali i drugih poljoprivrednih kultura. Gotovo svaki čošak u tri plastenika, koji ukupno zauzimaju površinu od 900 kvadrata, je zasađen i daje plodove. Mirsad se, jednostavno, kaže, zaljubio u posao u plastenicima koji mu, upravo zbog toga što radi ono što voli, ne predstavlja nikakav napor već, naprotiv, relaksaciju i odmor za oči i dušu među stabljikama povrća, od čije proizvodnje i prodaje se može pristojno živjeti. Zadovoljstvo supružnika Mehdić bilo bi još veće, kažu, da sinovi nisu otišli u inostranstvo za sigurnim poslom i boljom zaradom.

Plasteničkom proizvodnjom bavi se i bračni par Zumeri iz naselja Šumelje, koji su vlasnici dvaju plastenika, ukupne površine 150 kvadratnih metara. Veoma su zadovoljni, jer su u manjem plasteniku od oko 50 kvadratnih metara imali više od tone paradajza, što je bio neočekivan rezultat. Interesantno za ovaj bračni par je to što su u Bugojno došli prije pet godina. Sabina je rođena Jajčanka, a njen suprug sa Kosova, tačnije iz Mitrovice. Upoznali su se prije 22 godine u Hrvatskoj, dok je Sabina bila s porodicom u izbjeglištvu. U Splitu su živjeli 18 godina, nakon čega su se odlučili skrasiti u našem gradu. Cijeli roman bi se, vele, mogao napisati i životnim putevima kojima su hodili.

Priče o ovim vrijednim ljudima i njihovim budućim planovima, donosimo u emisiji „Poljoprivreda Gornjovrbaske regije“, koja je na programu TV Bugojno 14. augusta (NEDJELJA) od 18 sati i 30 minuta.