“Novembarsko hodanje”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji PD “Koprivnica” u Bugojnu je proteklog vikenda upriličeno “Novembarsko hodanje”, koje se organizuje svake godine u čast preminulih članova ovog društva, koji su dali veliki doprinos razvoju planinarstva.

Pohod je okupio oko 150 planinara a prešli smo rutu KSC – Titova vila – Kik – Podovi – Duboka. Na lokaciji Planinarskog doma “Duboka” organizovali smo ručak za sve učesnike i lijepo druženje, kazala je predsjednica PD ”Koprivnica” Emsada Batić. Uz bugojanske planinare i zaljubljenike prirode, u pohodu su učestvovali mnogi drugi planinari iz BiH. – Ovo je lijepa tradicija i mi smo se rado odazvali pozivu PD “Koprivnica” da učestvujemo u pohodu.

Došlo nas je oko trideset i ja sam siguran da će i ovaj pohod biti uspješan, bez obzira na pogoršanje vremena. Ranije smo bili ovdje 3-4 puta, kaže Hamdija Kahrimanović, član PD “Mrakovica” iz Kozarca kod Prijedora. Među gostima “Novembarskog hodanja” bila je i veća grupa planinara iz Belišća (R Hrvatska). -Uspješno sarađujemo s planinarskim društvima u regiji i često dolazimo u BiH. Idemo jedni drugima u pohode, hodamo i uživamo u čarima prirode i druženja.

Drago nam je da smo u Bugojnu, naglasio je Zdenko Kovač, član HPD “Belišće”. U pohodu je učestvovao i veliki broj mladih planinara – učenika osnovnih škola, koji su kroz aktivnosti PD “Koprivnica” zavoljeli prirodu i planinarenje.Novembarsko hodanje je nekima od njih bilo prvo planinarsko iskustvo. -Dolazim iz Druge osnovne škole Bugojno. Prvi put idem na neki pohod, i veoma sam uzbuđen. Član sam školske planinarske sekcije, kazao nam je Isak Čaušević. Djevojčici Fatimi Ždralović koja je, također, učenica Druge osnovne škole, ovaj pohod je bio drugi po redu. Ranije je, kaže, jednom posjetila Bijelo Bučje, gdje joj se veoma svidjelo.