Novi poslovni ugovori i zapošljavanja u Saraj-Komercu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Među rijetkim preduzećima, koja šire proizvodnju, uvode nove tehnologije i upošljavaju nove radnike, je Saraj-Komerc d.o.o. iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

 

Kvalitetan proizvod i zadovoljan kupac, te stručan kadar i jasna razvojna vizija, formula je koja je ovom preduzeću obezbijedila sigurno mjesto na tržištu Zapadne Evrope, kada je u pitanju proizvodnja opruga i dijelova za filtere goriva.

– U početku smo proizvodili razne opruge, da bi kasnije počela izrada poklopaca i filtera za gorivo, te cijevi za pumpe visokog pritiska, koje se koriste u automobilskoj industriji. Naši kupci su Renault, Volkswagen, Fiat i drugi poznati proizvođači, rekao je za RTV Bugojno izvršni direktor Saraj-Komerca Nermin Mustafica.

Ističe da kompanija Saraj-Komerc osamdeset posto svojih proizvoda plasira na inostrano tržište, i da radi za renomirane svjetske proizvođače filtera Mann Hummel, Delphi, Sogefi i dr.

-Radimo, također, za jedno preduzeće u Tunisu. Prošle godine nam se javila jedna firma iz Turske, kao i dvije firme iz Italije, tako da je naše tržište prilično veliko, naglasio je.

Firma, ističe, iz godine u godinu postiže sve bolje poslovne rezultate, što je pokazatelj da se “vraća na stare puteve uspjeha”.

– Plan za 2016. godinu je dosta ambiciozan, s obzirom da očekujemo povećanje obima proizvodnje za minimalno deset posto, što će nam omogućiti da uposlimo 30-40 novih radnika, istakao je Mustafica.

Ovakve prognoze, kaže, garantuju ugovori koji su potpisani prije nekoliko dana, kao i novi poslovni potezi rukovodstva preduzeća, koji bi trebali rezultirati proširenjem tržišta i još boljim efektima rada.

-Startat ćemo s proizvodnjom koju do sada nismo imali, a to je obrada aluminija. Radi se, zaista, o količinski i finansijski veoma vrijednom poslovnom dogovoru s poznatim svjetskim kupcem, naglasio je.

Preduzeće Saraj-Komerc je, dodaje, dobitnik nekoliko važnih priznanja i certifikata, kojima je potvrđen kvalitet u dosadašnjem poslovanju.

– U oktobru prošle godine dobili smo certifikat ISO/TS 16949, kojim je krunisan naš značaj u svijetu autoindustrije. Mislim da je taj certifikat doprinio povećanom interesu evropskih firmi za naše proizvode koji su, zbog svog kvaliteta, i prije bili dosta traženi na tržištu, kazao je.

Kompanija Saraj-Komerc trenutno zapošljava 250 radnika a posluje na tri proizvodne lokacije, od kojih se dvije nalaze u dijelu industrijske zone u Gorjem Vakufu-Uskoplju, a treća na ulazu u taj grad iz pravca Bugojna.

Razvoj ove firme, koja egzistira od 1983., tekao je postepeno da bi, infrastrukturno, doživio vrhunac kupovinom bivše UNIS-ove Tvornice za proizvodnju opruga, koja je nekada važila za jednu od najvećih u Evropi.

Generalni direktor preduzeća je Emir Čolić, koji je u 2015. proglašen najboljim menadžerom i šampionom biznisa u BiH.

Tržišna orjentacija preduzeća su razvijene zemlje Evropske unije, i novi ugovori s poslovnim partnerima iz Srednje Evrope, Turske, zemalja Zaliva, te Rusije.