Obilježavanje Medjunarodnog dana tolerancije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan tolerancije – 16. novembar, dan kada se podsjeća na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, osećanja i uverenja.

U okviru Projekta „Stop vršnjačkom nasilju u školi-općina Bugojno i Travnik“ kojeg implementira Udruženje “Leptir” Bugojno a podržava IN Fondacija iz Banjaluke i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, obilježen je Međunarodni dan tolerancije u školama koje su uključene u projekat.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine. To je dan koji podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi – UNESCO-ova je definicija za toleranciju.

Posebna pažnja u školskom okruženju treba biti usmjerena na poštivanje i prihvatanje različitosti u iznošenju mišljenja u kojem ne vrijeđamo drugog i drugačijeg, u izgledu (visoki-niski, gojazni-mršavi), djeca tipičnog razvoja, djeca sa poteškoćama u razvoju, djeca s invaliditetom i slično. Spoznaja da razlike u izgledu, porijeklu, vjeri, interesima pa čak i nepoznavanju jezika nisu prepreka našem zajedničkom druženju i igranju je pravi način razmišljanja.

Uz jasnu poruku: „Više tolerancije manje netrpeljivosti i svađe među djecom“, ovaj značajan datum se obilježio kroz rad  Vijeća učenika, rad literarnih, likovnih i drugih sekcja koje djeluju u školi. Radovi učenika na ovu temu prezentirani na oglasnim pločama u školi, pročitani su prigodni tekstovi na temu tolerancije te se o tome razgovaralo na času odjeljnske zajednice.

thumbnail_tolerancija 3thumbnail_tolerancija 5thumbnail_tolerancija 6thumbnail_tolerancijathumbnail_tolerancija4tolerancija 1 (1)tolerancija 1tolerancija 10tolerancija 2tolerancija 8tolerancija 9