Obilježen 20.mart – Svjetski dan oralnog zdravlja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

20. mart svake godine u svijetu se obilježava kao Dan oralnog zdravlja. U povodu ovog datuma, JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u saradnji sa JU Dom zdravlja Bugojno organizirali su zanimljivo i ,predškolskom uzrastu prilagodjeno, predavanje o oralnom zdravlju.

Cilj obilježavanja svjetskog dana oralnog zdravlja je istaknuti važnost održavanja čistih i zdravih zubi, educirati širu javnost o pravilnoj njezi usne šupljine i razvijati svijesti o važnosti oralne higijene kao preduvjeta za oralno zdravlje pojedinca i njegov utjecaj na opće zdravlje. Ujedno je to i poticaj pojedincima, javnosti i vladama da poduzmu niz koraka kako bi se smanjile bolesti usne šupljine. Predavanje o oralnom zdravlju, pravilnom četkanju zuba, zdravoj ishrani djeci u bugojanskom Vrtiću održala je dr Adisa Smailović, stomatolog u JU Dom zdravlja Bugojno.

– 60 do 90 % djece školskog i predškolskog uzrasta boluje od karijesa. To su alarmantne i porazne činjenice, tako da smo odlučili da kod najmladjih utičemo na podizanje svijest o važnosti oralnog zdravlja i higijene, zdrave i pravilne ishrane, redovnog četkanja zuba te redovnog posjeta stomatologu. Meni kao stomatologu  je važno da se na kontrole ide redovno, a ne kad su zubi kariozni i kad se javi bol. Preglede zuba treba početi u najranijoj dobi, već sa dvije do tri godine- kaže dr Adisa Smailović, stomatolog u bugojanskom Domu zdravlja.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je i ove godine u saradnji sa bugojanskim Domom zdravlja ,u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, organizovalo predavanje za djecu u ovoj obrazovno-odgojnu ustanovi.

-S ciljem da se kod najmladjih usvoji navika brige za oralno zdravlje organizovali smo ovo predavanje na kojem je dr Adisa Smailović govorila o oralnom zdravlju i higijeni, pravilnom četkanju zuba i zdravoj ishrani. Predavanju je prisustvovalo 50-ro djece iz četiri vaspitno odgojne grupe-kaže Bahra Zukić, direktorica JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Djeca su predavanje pratila sa velikim zanimanjem. Za dr Adisu imali su mnogo pitanja, a pokazali su i zavidno znanje o potrebi čuvanja zdravlja zuba.

Inače, Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se od 2013. godine na inicijativu Svjetske stomatološke federacije. Sam datum nosi i odredjenu simboliku. Seniori moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svog života kako bi bili zdravi.Djeca bi trebala imati 20 dječjih zuba.Zdravi odrasli moraju imati ukupno 32 zuba i 0 zubnih šupljina. Izraženo numerički, ovo se može prevesti kao 3/20, odnosno 20.3., koji se i obilježava kao Svjetski dan oralnog zdravlja.