Obilježen 27. juli – Dan ustanka narodna i narodnosti BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Bugojno (UABNOR) i Društva „Tito“ jučer je u našem gradu obilježen 27.juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu i Dan antifašizma BiH.

 

Nakon dobrodošlice i pozdravnih riječi predsjednika Udruženja „Josip Broz Tito“ prof. Viktora Dundovića, prisutnima na lokaciji ispred spomenika NOR-a kod zgrade Gimnazije obratio se predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Bugojno Amir Kišija.

Kazao je da se širom BiH organizuju manifestacije, na kojima se se ukazuje na značaj antifašizma, s ciljem da se sačuvaju od zaborava značajni datumi i događaji iz historije naše zemlje od kojih je jedan, svakako, 27.juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu, odnosno Dan antifašizma Bosne i Hercegovine.

-Na današnji dan, prije 76 godina, odjeknule su ustaničke puške čime je otpočeo aktivni otpor protiv fašističke nemani. Zajedno s ostalim savezničkim silama , rat je na našoj teritoriji trajao pune četiri godine i odnio preko 1,7 miliona života na području svih bivših zajedničkih republika, koje su bile u sastavu SFRJ. U tom ratu, sile osovine su poražene, ali je duh fašizma ostao da lebdi iznad nas, te se kroz druge načine ispoljava i jača svuda u svijetu. Mi smo svjedoci fašističkog divljanja u ratu na našem prostoru početkim devedestih godina prošlog vijeka. Ne smijemo dozvoliti da se zaborave sve nevine žrtve koje su pale u tom ratu, i zbog toga ćemo se mi okupljati na ovakvim manifetsacijama, i podsjećati na sve strahote koje donosi rat i zaborav – kazao je Amir Kišija, predsjednik UABNOR-a Bugojno.

Iako su Bosanci i Hercegovci prije 76 godina rekli „NE“ fašizmu, on se i danas reflektuje u svijetu kroz različite oblike. Stoga je obaveza svih nas da stalno ukazujemo na njegove posljedice i prenosimo saznanja, kojima raspolažemo, na buduće generacije onih koji će prostor Bosne i Hercegovine smatrati jedinom svojom domovinom – riječi su načelnika Bugojna Hasana Ajkunića.

-Bugojno je ponosno na svoju tradiciju i BiH treba da bude ponosna na svoju tradiciju. Na nama je da prenesemo to na mlađe generacije. Vjerujte da sam ponosan na ono što Udruženje UABNOR i Udruženje „Josip Broz Tito“ u Bugojnu rade. Sve što je u cilju jačanja antifašizma, to je bolje za nas u gradu i državu BiH. Jer, antifašizam mora pobjediti fašizam. Na nama je da pošaljemo danas poruku iz našeg Bugojna , svi skupa ovdje, da je ovo Bosna i Hercegovina, država svih konstitutivnih i ostalih naroda. Mi imamo jednu majku, a to je naša država BiH – poručio je Ajkunić.

Odata je počast svim patriotama koji su poginuli braneći grad i državu tokom proteklih ratova u BiH i položeno cvijeće na spomen-obilježje ispred Gimnazije, biste narodnih heroja – Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, Partizansko groblje i na centralno Spomen-obilježje šehidima, te u Vrbanji – mjestu jednog od najvećih stratišta Bošnjaka.

Prigodnim recitalima, manifestaciju je uveličao student glume Senad Milanović.