Obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Deveti  maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope danas je na prigodan način obilježen u našem gradu. Brojne delegacije i gradjani danas su položili cvijeće na spomenicima ispred Gimnazije i i u Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima.

 
-Deveti maj obilježava se kao dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope i obilježavanje ovog datuma u našoj zemlji od posebnog je značaja jer historija je pokazala da je borba protiv fašizma svakodnevni zadatak svih patriota. Bugojanski antifašisti tokom II svjetskog rata, i proteklog rata u našoj zemlji položili su svoje živote  u borbi za slobodu i bolji život svih nas i tu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti –  istakao je, izmedju ostalog, Sead Karahodžić, pomoćnik načelnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu.
Brojne delegacije iz našeg grada danas su položile svijeće na spomeniku ispred Gimnazije i ispred bisti narodnih heroja Vojina Paleksića, Mahmuta Bušatlije i Stipe Djereka i tako istakli opredijeljenost svih u borbi protiv fašizma cijeneći tekovine borbe iz II svjetskog rata  ali i proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom istaknut je i značaj educiranja novih naraštaja o tome koliko zla mogu nanijeti fašističke ideje i potrebu stalne borbe protiv fašizma.
U Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima obratila se predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Džemka Djelilović, te naglasila značaj  čuvanja uspomene na sve koji su položili živote u borbi za slobodu i odbranu Bosne i Hercegovine.
-Nikada ne smijemo dozvoliti da se zaboravi ono što se dešavalo tokom ratova u našoj zemlji i trebamo uvijek  njegovati tekovine antifašističke borbe u Bosni i Hercegovini – poručila je Djelilović. 
Sjećajući se onih koji su položili živote u borbi protiv fašizma tokom rata od 1941. do 1945. i od 1992 do  1995. godine  položeno je cvijeće i na šehidskom spomen obilježju te obilježju borcima narodno-oslobodilačkog rata.