Obilježen Dan Armije u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas je u Bugojnu obilježena 24.- godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nekoliko stotina građana, predstavnika boračkih organizacija i udruženja, Općine Bugojno, učenika bugojanskih osnovnih škola okupilo se ispred Centralnog šehidskom spomen obilježja u centru grada gdje je održan istorijski čas, položeno cvijeće i proučena fatiha pred duše šehida, koji su svoje živote ugradili u slobodu naše zemlje.

Načelnik Općine Hasan Ajkunić okupljenima ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja na početku je čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine izrazivši zadovoljstvo brojem onih koji nisu zaboravili obilježiti jedan od najznačajnijih datuma u istoriji naše zemlje, a posebno što se današnjem skupu odazvao veliki broj učenika i nastavnika osnovnih škola iz našeg grada. Naglasio je kako je ovo prva godina u kojoj se obilježavanje Dana Armije organizuje ispred novoizgrađenog centralnog šehidskog spomen obilježja.

Na značaj obilježavanja 15. Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine ukazala je i predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida-poginulih boraca Đemka Dželilović.

Istorijski čas održao je bugojanski zlatni ljiljan i ratni komandant Faruk Aganović. Posebno je potcrtao da se 15. april obilježava kao Dan Armije RBiH, jer se do tog dana 1992. godine, po naredbi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine sve oružane jedinice i pojedinci morali prijaviti štabovima TO u svojim općinama zbog preuzimanja jedinstvenih obilježja i stavljanja pod jedinstvenu komandu štabova, Teritorijalnoj odbrani Republike BiH. Posebno je poručio : – Čuvajmo BiH, jer smo platili skupu cijenu naše slobode, sjećajmo se važnih datuma, naših heroja, pamtimo i nedopustimo zaborav- poručio je Aganović.

Uslijedilo je potom odavanje počasti poginulim borcima učenjem fatihe.Cvijeće su položile brojne delegacije boračkih udruženja i organizacija, osnovnih škola, političkih stranaka i partija čime je okončana manifestacija obilježavanja 24. -te godišnjice Armije Republike BiH.

P1P2P3P4P5