Obilježen Dan civilne zaštite Federacije BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u Bugojnu održana svečana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite (OŠCZ) povodom 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije BiH i Svjetskog dana civilne zaštite.

 

Istaknut je značaj ovog segmenta djelovanja u lokalnoj zajednici i uručene pismene pohvale pojedincimam koji su se posebno istakli u 2017. na planu pomoći i zaštite stanovništva.

Na početku sjednice, prisutnima se obratio načelnik Općinskog štaba civilne zaštite Bugojno Mirsad Karadža koji je kazao, između ostalog, da dobro organizovan sistem civilne zaštite u svijetu znači automatski povoljnu klimu i dobre uslove za život ljudi, koji će biti zaštićeni od problema uzrokovanih eventualnim prirodnim i drugim nesrećama.

-Štab i Služba civilne zaštite u Bugojnu čine već godinama napore na tom planu, a sve urađeno doprinosi smanjenju šteta i povećanoj sigurnosti građana – rekao je Karadža.

Osim pripadnicima CZ-te on se, ovom prilikom, zahvalio institucijama, organizacijama i pojedincima, koji su pomogli da djelovanje Civilne zaštite bude na još većem nivou.

Čestitke povodom Dana civilne zaštite i Dana nezavisnosti BiH uputio je, također, predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić, istakavši kako se rad civilne zaštite najbolje vidi na terenu, te komandant Općinskog štaba civilne zaštite Bugojno, načelnik Hasan Ajkunić.

– Sve elementarne nepogode, koje su do sada bile na našem području, bez pomoći običnog čovjeka, koordinacije OŠCZ, kantonalnih, entitetskih i državnih štabova, mi ne bismo pravovremeno mogli rješavati – naglasio je, između ostalog, načelnik Ajkunić.

Odluku o dodjeli pismenih pohvala OŠCZ-te ovogodišnjim dobitnicima pročitao je Ibro Boškailo, a to su: Razvojni program Ujedinjenih nacija, u čije ime je to priznanje preuzeo Goran Bosankić, Agencija za vodno područje sliva rijeke Save, zatim Kantonalna uprava za šumarstvo – Odjeljenje Bugojno, te pojedinci Šefko Tukar i Arif Čurić.

Evo šta su u izjavama, koje su dali za medije nakon svečane sjednice Općinskog štaba civilne zaštite, kazali Mustafa Bašić koji je priznanje primio u ime Kantonalne uprave za šumarstvo, i Arif Čurić koji je posredovao u nabavci mehanizacije i na raspolaganje, uvijek kada je to zatrebalo, stavio vlastite mašine kojima su vršene određene aktivnosti na mjestima gdje se ukazala potreba.

-Po prvi put u ovih 13 godina, od kada je formirana Kantonalna uprava za šumarstvo, mi dobijamo jednu ovakvu pohvalu, što znači da je naš rad na području lokalne zajednice primjetan, da su vidljive te zajedničke aktivnosti na izgradnji protivpožarnog plana zaštite u Bugojnu, i na otkrivanju neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, koja smo obilježili kako ne bi došlo do stradanja stanovništva. Doprinijeli smo, također, spriječavanju bespravnog korištenja šumskih potencijala, divljači. Ovo je za mene i za Odjeljenje u Bugojnu izuzetno vrijedna pohvala – kazao je Bašić.

-Ja bih se zahvalio načelniku što je prepoznao naš rad, i to što pomažemo lokalnu zajednicu. Preporučio bih svima, koji to mogu, da pomognu općini i da daju svoj doprinos, koliko mogu. Ja ću se potruditi da radim kako sam i do sada radio – poručio je Arif Čurić.

Sjednica je završena uz želju da u 2018. ne bude prirodnih, odnosno elementarnih nepogoda u našoj zemlji koja je, inače, 3. aprila 1994. primljena u Međunarodnu organizaciju civilne zaštite. Podsjetimo, Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je formirana 2001.godine, a 2004. godine i Općinska služba za civilnu zaštitu Bugojno, za koju je istaknuto da odgovorno provodi zadatke iz svoje nadležnosti, što najbolje potvrđuje činjenica da u poplavama, požarima i drugim nepogodama, koje su proteklih godina zahvatile područje naše općine, nije bilo smrtno stradalih osoba.