Obilježen Dan dječijih prava i u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom obilježavanja Dana dječijih prava i Medjunarodnog dana djeteta, Udruženje Leptir Bugojno u saradnji sa općinom te drugim nevladinim organizacijama i ustanovama, i ove godine je organizovalo prigodan program.

 20.novembra širom svijeta obilježen je Međunarodni dan djeteta, kao i rođendan UN-ove Konvencije o dječjim pravima. Naime, 1959. Skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta. Ovim se danom želi senzibilizirati javnost i ustanove za potrebe zaštite maloljetnika od nasilja, zloupotrebe i raznih oblika diskriminacije. I ove godine u našem gradu biće na svečan način oblježen ovaj datum.

Udruženje Leptir u saradnji sa Udruženjem Sunce, Vokalnim ansamblom Bugojno, JU Centar za predškolski odgoj i obrazovanje, Dječijom scenom Teatra Fedra i Dječijim pozorištem Eko Art , tim povodom , organizovali su prigodan program. U Kristalnoj sali općine , pred mnogobrojnim posjetiocima , upriličena je svečana priredba na kojoj su , kroz druženje, pjesmu, recitaciju i igru nastojali prije svega , ukazati na značaj dječijih prava.

Djeca su ona na kojima ostaje svijet, djeca su osjetljiva grupa koju trebamo zaštititi i kojoj dugujemo sve što imamo. Ipak, postoji velik broj djece kojoj su uskraćena osnovna prava i upravo zato je bitno u svakoj prilici, posebno na Međunarodni dan djeteta, ukazati na poštivanje prava djece I obavezama odraslih I brojnih društvenih faktora u vezi zaštite djeteta.