Obilježen Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bugojno (UABNOR) organizovalo je danas obilježavanje 9.septembra, Dana oslobođenja našeg grada u Drugom svjetskom ratu.

 

Tim povodom, cvijeće je položeno na spomenik palim borcima u borbi za oslobođenje Bugojna ispred zgrade Gimnazije, biste narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, te na Partizansko groblje i Centralno šehidsko mezarje.

Na značaj čuvanja tradicije obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bugojna ukazao je, tom prilikom, predsjednik bugojanskog UABNOR-a Amir Kišija.

-Na današnji dan, prije 74 godine, partizanske jedinice Sedme krajiške brigade oslobodile su Bugojno od fašističkih snaga. Danas, više nego ikada, imamo obavezu čuvati sjećanja na te teške trenutke našeg Bugojna – kazao je.

Dodao je da su učesnici bitke za oslobođenje Bugojna i svih ostalih borbi na tlu naše zemlje u Drugom svjetskom ratu „ostavili podsjetnike na ta vremena – spomenike koji čuvaju dokaze o stradanjima i otporu svih naroda i narodnosti“.

-Ti spomenici su već dugo izloženi zubu vremena i propadanju tako da smo mi ove godine odlučili da 15. i 16. septembra očistimo prilaze svim spomen-obilježjima NOR-a i izvršimo neophodne popravke na njima, kako bismo ih sačuvali od zaborava – naglasio je.

Pozvao je članove UABNOR-a i sve zainteresirane građane da učestvuju u toj akciji, te najavio još neke događaje kojima se planira obilježiti Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu.

– U saradnji sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi iz Bugojna, 19. septembra organizovat ćemo akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Kantonalnoj bolnici u Travniku. Za sve učesnike obezbijeđen je prijevoz i ručak – istaknuo je Amir Kišija.