Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Pod sloganom “Lokalne zajednice inkluzivnije i pristupačnje za sve” i u Bugojnu je obilježen 3.decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Svečanost, u povodu ovog međunarodnog dana, upriličena je u organizaciji Udruženja roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima sa posebnim potrebama “Leptir” i Udruženja RVI Bugojno, a uz podršku načelnika općine Hasana Ajkunića.

-Iako je primjetan napredak, i danas društvo ima predrasude i stigmatizira osobe sa invaliditetom. Kako bi se ovaj odnos promijenio Udruženje “Leptir” zajedno sa općinskim Udruženjem RVI od 2005.godine aktivno radi na stavranju boljih uslova i zakonske osnove na poštivanju prava invalidnih osoba u društvu – naglasila je Biserka Božić, predsjednica Udruženja “Leptir”.

-Krajnje je vrijeme da se zakonski propisi i strategije, na kojima su aktivno radila ova dva bugojanska udruženja, napokon počnu primjenjivati u praksi- rekao je Sabahudin Velić, predsjednik Udruženja RVI Bugojno. Upozorio je da bi institucije i ustanove u našem gradu terebale biti dostupne svim građanima, posebno invalidnim osobama.

Načelnik Hasan Ajkunić uputio je čestitku u povodu 3.decembra , Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom te , između ostalog, kazao kako će buduće aktivnosti na uređenju grada biti usmjerena u tom pravcu. Porukama “uključi me”, “nauči me”, “saslušaj me”, “poštuj me”,” ne rugaj se”.. , članovi “Udruženja “Leptir”, na jučerašnjoj svečanosti, iskazali su potrebu da budu uključeni u život kao punopravni članovi društva.