Obilježen Svjetski dan hidžaba

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Članice Aktiva žena “Asr” koje djeluju pri MIZ-e Bugojno, šetnjom kroz grad i podjelom marama, obilježile su 1. februar, Svjetski dan hidžaba. Podjela je organizovana u saradnji sa travničkim Muftijstvom koje je doniralo 100 marama s natpisom “1. februar- Svjetski dan hidžaba- Hidžab je moj izbor”.

Svjetski dan hidžaba obilježava se se u cilju otklanjanja barijera, boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontraverzi koje se vežu za hidžab, te razvijanju svijesti o hidžabu kao islamskom ženskom pravu. Hidžab nije vjerski niti nacionalni simbol nego pravo svake žene, podsjećanje na poniznost, skromnost i sjećanje na Boga.

Na ovaj način promovira se jedinstvo i duhovni rast rušeći stereotipe o ženama koje svojom voljom nose hidžab.

Ovo je važan datum za sve muslimanke i htjele smo skrenuti pažnju na važnost marame, istakla je mualima Suada Šehić, koordinatorica Aktiva žena Medžlisa IZ-e Bugojno.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba, u Kristalnoj sali Općine Bugojno, sinoć je održan program za žene “Ljudska prava u osnaživanju osjetljivih kategorija” kao i prezentacija istraživanja “Još uvijek smo žive al’ smo snažne”.

Gost predavač bila je dr. Sabiha Husić.