Obilježena 14.godišnjica smrti Alije Izetbegovića u Donjem Vakufu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Delegacija Općine Donji Vakuf obilježila je 14. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika R BiH i prvog predsjednika SDA.

Predstavnici općine i boračkih organizacija Općine Donji Vakuf, u četvrtak su u 11 sati, položile cvijeće na spomen ploču na mostu koji je dobio ime u čast prvog predsjednika R BiH Alije Izetbegovića.

-I danas smo odali počast rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku medjunarodno priznate BiH i prvom predsjedniku SDA, kao i svim našim šehidima. Obilježavajući 14. godišnjicu smrti želimo ukazati na historijsku ulogu Alije Izetbegovića i naše borbe za opstojnost građana i države BiH“ – istakao je Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf.

Alija Izetbegović umro je 19.oktobra 2003.godine .Bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik.Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

14.godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića obilježena je polaganjem cvijeća na mezarju Kovači i Akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

1234