Obilježena 14.godišnjica smrti Alije Izetbegovića u Donjem Vakufu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Delegacija Općine Donji Vakuf obilježila je 14. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika R BiH i prvog predsjednika SDA.

Predstavnici općine i boračkih organizacija Općine Donji Vakuf, u četvrtak su u 11 sati, položile cvijeće na spomen ploču na mostu koji je dobio ime u čast prvog predsjednika R BiH Alije Izetbegovića.

-I danas smo odali počast rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku medjunarodno priznate BiH i prvom predsjedniku SDA, kao i svim našim šehidima. Obilježavajući 14. godišnjicu smrti želimo ukazati na historijsku ulogu Alije Izetbegovića i naše borbe za opstojnost građana i države BiH“ – istakao je Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf.

Alija Izetbegović umro je 19.oktobra 2003.godine .Bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik.Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

14.godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića obilježena je polaganjem cvijeća na mezarju Kovači i Akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu.