Obilježena 25.godišnjica Armije R BiH i 23.godišnjica 7.korpusa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

25. godišnjica Armije RBiH i 23. godišnjica od formiranja 7. armijskog korpusa obilježena je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Centralnom šehidskom mezarju i svečanom akademijom u Travniku.

U ime Organizacionog odbora manifestacije i SBK, prisutnim na svečanoj akademiji dobrodošlicu je poželio premijer Tahir Lendo. Čestitajući ovu značajnu godišnjicu za Armiju i Bosnu i Hercegovinu, premijer Lendo je uputio podršku svim, kako je rekao, patriotima i borcima za očuvanje suvereniteta i integriteta BiH, a posebno Bakiru Izetbegoviću u borbi za pravdu.

Travnik je bio i uvijek će biti srce Bosne, uvijek spreman da je brani , rekao je, poželjevši dobrodošlicu brojnim uzvanicima na svečanoj akademiji, Admir Hadžiemrić načelnih Travnika. Simboličnim činom predaje ratnih zastava zamjeniku komadanta 7. korpusa generalu Fikretu Ćuskiću evocirane su uspomene na sve jedinice koje su pripadale najmladjem i najljućem korpusu Armije R BiH. Ovom prilikom general Čuskić se prisjetio svih veličanstvenih i historijskih borbi 7.korpusa na čelu sa komandantom, rahmetli Mehmedom Alagićem.

-Neprijatelji BiH nisu ostvarili ciljeve i nisu uništili našu državu – istaknuo je Ćuskić, dodajući da je i danas potrebno zadržati jedinstvo i optimizam, te upozorivši da su mnogi od onih koji su branili BiH izloženi progonu.

-Iako je bio najmladji, 7. korpus je oslobodio najveći prostor BiH – istakla je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegovic. Osvrnuvši se na historijske podvige 7. korpusa , borbe za oslobodjenje Kupresa, Donjeg Vakufa, Sanskog Mosta , Ključa te operaciju za Vlašić, potpredsjednica Mahmutbegović je poručila kako ne smijemo i ne možemo zaboraviti one koji su utkali svoje živote u slobodu naše zemlje.

-Naša borba je bila dostojanstvena i pravična i zato moramo obilježavati važne datume iz naše prošlosti kako bi učili iz nje, a posebno mladi-  kazala je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović.

-Dobro je sjetiti se kako su naši borci branili svoju zemlju, narod i obraz. Iako su pripadnici Armije većinom bili istjerani sa svog praga, nisu znali za osvetu – rekao je Bakir Izetbegović i dodao: – Trebamo biti ponosni na sve što je postigla Armije R BiH i političkim sredstvima nastaviti ono za što se borila, a to su jednakost i ravnopravnost svih ljudi, za vladavinu zakona, za zemlju u kojoj će se svaki građani osjećati dobro, ponosno i u kojoj će vidjeti perspektivu za sebe , svoju djecu i unučad- kazao je Izetbegović.

Izveden je i prigodan program, a proglašeni su i pobjednici literarnih i likovnih radova posvećenih historijskoj ulozi Armije R BiH.