Obilježena 75. godišnjica Igmanskog marša

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Glavnog odbora SABNORA BiH protekle subote na platou Igmana u blizini Sarajeva, održano je obilježavanje 75.godišnjice Igmanskog marša.

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu. U čast promrzlim i poginulim borcima Prve proleterske partizanske brigade, koja je u noći sa 27./28. januar 1942. godine , na temperaturi od -32 stepena, po dubokom snijegu izvela marš preko Igmana svake godine se organizuje zajednička centralna svečanost na platou Velikog polja, gdje su ostale jedinice dočekale i zbrinule učesnike ovog pogibeljnog pohoda.

Manifestacija obilježavanja Igmanskog marša ove godine je okupila više od 15 hiljada antifašista iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a obilježavanju 75. godišnjice marša prisustvovali su i predstavnici UABNOR-a iz našeg grada. Bugojanska delegacija brojala je 13 članova,od kojih je dvoje bilo iz G.Vakuf-Uskoplja i jedan učesnik iz Sjenice iz Crne Gore. Pored antifašista sa prostora bivše Jugoslavije manifestaciji su prisustvovali predastavnici koruških partizana iz Austrije i Italije, te delegacija ruskih veterana-antifašista.

Iz Slovenije je prisustvovalo više 500 članova raznih antifašističkih udruženja, a po riječima člana Glavnog odbora SUBNORA Slovenije Milana Gorjanca, u delegaciji je bi i najmlađi učesnik Igmanskog marša iz 1942.godine Albin Pibernik, čija majka je od promrzlina zadobijenih na ovom maršu podlegla nakon nekoliko dana.

Preko 15 hiljada učesnika 75.godišnjicu Igmanskog marša obilježilo je pohodom u dužini od 9 km. Učesnici su pješačili od Brezovače iznad Hadžića, a po Velikog polja na Igmanu, gdje je i centralno spomen obilježje borcima Prve proleterske brigade stradalim od promrzlina.