Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jučer je u Vrbanji upriličen centralni dio programa obilježavanja 24. godišnjice stradanja Bošnjaka ovog kraja, odnosno završnica manifestacije “Šehidima dova-živima opomena”. Porodice ubijenih , te mnogobrojne boračke i druge delegacije te predstavnici vlasti općine kantona i federacije, odale su počast ubijenim civilima Vrbanje i susjednih naselja koje su u julu 1993. ubili pripadnici HVO-a.

Centralnom programu u Vrbanji predhodilo je polaganje cvijeća i učenje fatihe  svim poginulim šehidima Bugojna na centralnom šehidskom mezarju u gradu , od strane boračkih i brojnih drugih delegacija i predstavnika vlasti. Potom je na spomen obilježju u Vrbanji obilježena 24. godišnjica zločina, u kojem su pripadnici HVO-a ubili 45 bošnjačkih civila. Ubijeni su,uglavnom, žene i muškarci, starosti od 19 do 82 godine. Porodice ubijenih bošnjačkih civila, te mnogobrojne boračke i druge delegacije na ovom mjstu , odale su počast ubijenim civilima Vrbanje i susjednih naselja.Prisutnima su se obratili: potpredsjednica FBiH dr. Melika Mahmutbegović, premijer Vlade SBK Tahir Lendo i načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe na spomen-obilježju u Vrbanji program obilježavanja nastavljen je vjerskim dijelom u mjesnoj džamiji gdje je prigodan vazu nasihat održao muftija travnički Ahmed ef Adilović.

Tradicionalno, upriličen je i obilazak šehidskog mezarja u Crniču te proučena dova i fatiha za sve šehide ovog kraja. Za ove zločine do sada je osuđen Slavko Šakić na osam i po godina zatvora, dok po komandnoj odgovornosti niko nije odgovarao. I ove godine, kao i svih prethodnih, upućen je poziv pravosudnim organima u BiH da na osnovu dosadašnjih saznanja i dokumenata, koja su dostavila boračka udruženja iz Bugojna, procesuiraju odgovorne za zločin u Vrbanji.