Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

23. godišnjica od zločina, u kojem su jula 1993. pripadnici HVO-a ubili 45 nedužnih bošnjačkih civila u naselju Vrbanja,  obilježena je danas u našem gradu.

 

Upućen je poziv pravosudnim organima u BiH da, na osnovu dosadašnjih saznanja i ključnih dokumenata koja su im dostavila boračka udruženja iz Bugojna, procesuiraju odgovorne za zločin u Vrbanji.

– Jedini, koji je odgovarao, bio je Slavko Šakić. Ali, tužiteljica mu je, praktično, bila branilac, jer je napravila takvu optužnicu kakvu je i potpisao u priznanju. I, naravno, osuđen je na minimalnu kaznu od 8,5 godina. Po komandnoj odgovornosti, nije niko procesuiran, kazao je predsjednik Udruženja Porodica stradalih u Vrbanji 1993. Mirsad Teskeredžić.

Naglasio je da u ovom udruženju imaju stopostotne dokaze o počiniteljima, ali da u Tužilaštvu BiH „ne postoji politička volja da se privedu lica odgovorna za zločin u Vrbanji“.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić pozvao je, također, domaće i međunarodne institucije da „istinom i pravdom odgovore na zločin koji je počinjen nad civilima Vrbanje, samo zato što su bili Bošnjaci“.

– Još jednom molimo i pozivamo one koji nam mogu pomoći da nađemo krivce i zločince. Jer, mi Bošnjaci nismo samo matematička formula, da neko kaže koliko nas ima, ili koliko nas treba biti u Vrbanji i u BiH. Mi Bošnjaci živimo u BiH, Evropi i svijetu, i uvijek govorimo da želimo suživot sa svima koji žive na ovim prostorima, naglasio je Ajkunić.

U ime Vlade SBK-a obratio se premijer Tahir Lendo, naglasivši da su zločin u Vrbanji „počinili oni koji nisu imali dobre namjere ni prema Bugojnu, ni prema BiH“.

-Ovdje smo da ne zaboravimo zločin u Vrbanji, i da budemo snažna podrška djeci i porodicama stradalih, i svima onima koji su gradili i koji će graditi budućnost BiH, kazao je Lendo.

Po riječima ministra za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH Salke Bukvarevića, obaveza svih preživjelih u proteklom ratu je da pamte žrtve i da ne zaboravljaju šehide, te da razvijaju zemlju u pravcu, kojim bi to trebalo.

– Naše poruke su, dakle, da se rat, stradanja, silovanja, i sve što je donijela agresija na BiH nigdje i nikome ne ponove. Da se ne ponove Prijedor, Srebrenica, Foča, Vrbanja…, naglasio je Bukvarević.

Zbog svega što se desilo u Vrbanji, ubistva bošnjačkih civila starosti od 19 do 82 godine, ovom bugojanskom naselju trebalo bi dati poseban značaj, smatra potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

-Obaveza svih nas koji hodamo po zemlji, pogotovo Vrbanjom i Bugojnom, je da istrajemo u borbi da istina i pravda izađu na vidjelo, zbog nas i generacija koje dolaze. Iskustva iz prošlosti moramo iskoristiti, ne da se svetimo, već da gradimo jedan bolji i pravedniji svijet, u kojem će se oni koji su počinili zločine, a čija su imena poznata, naći u sudnicama i odgovarati za svoja djela, poručila je Mahmutbegović.

Brojne boračke i druge delegacije položile su cvijeće kod spomen-obilježja u Vrbanji, gdje je odata počast svim šehidima ovog naselja i BiH.

Petnaestak minuta ranije, cvijeće je položeno i na Centralno spomen-obilježje šehidima u centru grada.

U okviru manifestacije „Šehidima dova-živima opomena“, koju je organizovao Medžlis IZ Bugojno, u džamiji u Vrbanji upriličen je prigodan vjerski program, uz obraćanje travničkog muftije Ahmeda ef. Adilovića.

Organizovana je, također, posjeta mjesnom greblju gdje je, također, proučena Fatiha pred duše stradalih civila i šehida Vrbanje.