Obilježena šesta godišnjica od terorističkog napada na PS Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U znak sjećanja na ovaj tragični čin brojne delegacije danas su položile cvijeće i odale počast poginulom policajcu Tariku Ljubuškiću.

Na današnji dan prije šest godina dogodio se teroristički napad na PS Bugojno, koji je okarakterisan i kao atak na državu BiH. U tok napadu život je izgubio policajac Tarik Ljubuškić, a teške povrede zadobila policajka Edina Hindić. Lakše povrede zadobilo je još nekoliko policajaca, a od siline eksplozije nastale su velike materijalne štete na PS, okolnim zgradama i brojnim automobilima parkiranim u neposrednoj blizini. Optuženi za teroristički napad na zgradu Policijske stanice i uprave Bugojno Haris Čaušević-Oks , u prvostepenom postupku bio je osuđen na kaznu zatvora od 45 godina, dok je u drugostepenom postupku 15. jula prošle godine ta kazna preinačena je u kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina. Danas na šestu godišnjicu terorističkog napada brojne delegacije odale su počast nevino stradalom policajcu Tariku Ljubuškiću. Cvijeće na spomen ploču u holu bugojanske PS, spomen obilježju u obližnjem parku te na mezaru rahmetli Tarika Ljubuškića najprije je položila porodica Ljubuškić. Mersiha Ljubuškić, supruga stradalog policajca Tarika Ljubuškića iza kojeg je ostalo dvoje maloljetne djece, vidno potresena kaže da joj je teško danas kao i prije šest godina.

– Znam da moram biti jaka i mogu reći da sam ojačala. Imam dvoje djece i oni su moja budućnost, moj životni cilj. Posebno me dirnula, u ovom teško danu, posjeta visokih delegacija, koje su i ove kao i proteklih godina iskazale počast mom rahmetli suprugu.To mi je velika podrška – kazala je Mersiha Ljubuškić.

Rusmir Prohan portparol MUP SBK je naglasio kako su u tim teškim trenucima uspjeli ostati profesionalni i stabilizirati stanje sigurnosti uz pomoć drugih agencija za provodjenje zakona u našoj zemlji. Izvršilac je uhapšen i osudjen i time je, naglasio je Prohan, poslana jasna poruka o našoj odlučnosti da spriječimo ovakve pokušaje. Svom kolegi odali su počast i predstavnici MUP SBK-a i Uprave policije na čelu s komesarom Sulejmanom Tukarom i ministrom Feliksom Vidovićem, predstavnici PU i PS Bugojno, članovi Sindikata policije, te pojedina udruženja i organizacije. Ispred FUP-a počast poginulom policajcu Ljubuškiću odao je i cvijeće položio ministar Aljoša Čampara.

-Pucanj na Policijsku stanicu i ubistvo policajca je bio pucanj na državu. Ove godine, na šestu godišnjicu, imamo pravomoćnu presudu od 35 godina zatvora za počinioca terorističkog djela. Odavde moramo poslati poruke da se više nikad ne dogodi ovako nešto na na prostoru BiH. Nama ostaje obaveza prema porodici rahmetli Tarika Ljubuškića – poručio je minisitar FUP-a Aljoša Čampara.

Naš dolazak je potvrda da ne smijemo i nećemo zaboraviti ovaj teroristički atak na PS u Bugojnu i stradanje policajca Tarika Ljubuškića, rekla je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović.

– Terorizam je gorući problem i potencijalna opasnost u cijelom svijetu, a učestala dogadjanja potvrdjuju da je to globalni problem. Naša borba protiv terorizma mora biti izražena i čuvanjem, odnosno sjećanjem na žrtve terorističkih napada. U preventivnom smislu trebamo djelovati da se terorizam i opasnosti od terorizma sprijeće kako na prostoru naše zemlje, tako i u cijelom svijetu – poručila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović. Obilježavanju tragične godišnjice prisustvovao je i potpredsjednik F BiH Milan Dunović, koji se predhodno sastao sa načelnikom općine Hasanom Ajkunićem.

-Svi moramo biti svjesni da je terorizam velika opasnost. Ovdje u Bugojnu se desilo nešto puno gore, napad na policajca, a to je napad na ovlaštenu osobu koja simbolizuje državu. Svjesni smo da je policija jedan od stubova države i moramo imati to uvijek na umu i ne banalizirati ovakve terorističke napade i smatrati da su oni, nevažni u negativnom smislu – naglasio je Dunović.

Načelnik općine Hasan Ajkunić prisjetio se nemilih dogadjaja od prije šest godina ističući kako su to bili teški dani, kako je rekao, dani nevjerice i šutnje. -Svi moramo ustati protiv terorizma jer to je najveće zlo koje se može desiti -naglasio je načelnik Ajkunić.

Nakon zvaničnog obilježavanja godišnjice terorističkog napada na PS Bugojno, potpredsjednica F BIH Meliak Mahmutbegović posjetila je porodicu Ljubuškić s kojom se zadržala u prijateljskom razgovoru.