Obilježene godišnjice formiranja 7. Korpusa i Armije RBiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Polaganjem cvijeća i učenjem Jasina pred duše svih šehida i poginulih boraca Armije RBiH na lokaciji Centralnog šehidskog mezarja, i svečanom akademijom u Centru za kulturu  u Travniku je upriličen centralni događaj obilježavanja 24.godišnjice 7.Korpusa Armije BiH i 26.godišnjice formiranja Armije RBiH.

 

Organizator manifestacije bio je Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija SBK-a (Organizacija porodica šehida i poginulih boraca,Savez ratnih vojnih invalida, Savez demobilisanih boraca i Savez dobitnika najviših ratnih priznanja).

Jedinice 7.Korpusa Armije Repubike BiH odigrale su historijsku ulogu u proteklom ratu, a njeni pripadnici pokazali neviđeno herojstvo i hrabrost u operacijama koje su bile ključne za odbranu države, istaknuto je na Svečanoj akademiji, koja je počela intoniranjem državne himne i odavanjem počasti svim pripadnicima Armije, koji su poginuli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Uz čestitke koje su uputili ovim povodom, prisutnima su se obratili predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanja pomenutih godišnjica ratni komandant i premijer SBK-a Tahir Lendo, načelnik Travnika Admir Hadžiemrić, general Fikret Čuskić, brigadni general i izaslanik Federalnog ministarstva za pitanja boraca Ramiz Dreković, potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović, te ratni brigadir i izaslanik bošnjačkog člana Predsjedništva Selmo Cikotić.

Neprocjenjiva je bila uloga Sedmog korpusa u operacijama na Vlašiću i Kupresu, deblokadi Sarajeva, oslobođenju Donjeg Vakufa, te borbenim operacijama na krajiškom ratištu. Iako je, po datumu formiranja, bio najmlađi, jer je osnovan u aprilu 1994.godine, njegove jedinice su ostavile trajan pečat u odbrani države tokom protekle agresije – naglasili su.

Izvršena je predaja brigadnih zastava zamjeniku ratnog komandanta 7.Korpusa generalu Fikretu Čuskiću, koje su nosila djeca šehida, zajedno s pripadnicima jedinica koje su djelovale u sastavu ovog korpusa.

Program Svečane akademije uveličali su članovi Hora Elči-Ibrahim pašine medrese i Hora Mješovite srednje škole Travnik, a ovom prilikom pročitana su i imena učenika najboljih radova na konkursu koji je bio objavljen povodom obilježevanja pomenutih godišnjica.

Poručeno je, također, kako je od ogromne važnosti izrada monografije Sedmog korpusa, koja bi trebala ugledati svjetlo dana iduće godine.

Inače, svečanoj akademiji povodom 24.godišnjice formiranja 7. korpusa i 26.godišnjice formiranja Armije Republike BiH prethodila je posjeta Centralnom šehidskom mezarju u Travniku, gdje je odata počast svim šehidima, koji su poginuli u odbrani države tokom protekle agresije.

Cvijeće su položile brojne boračke i druge delegacije s područja SBK-a i drugih nivoa, među kojima su bile delegacije s područja Ključa, Prijedora, Sanskog Mosta, te porodica komandanta Sedmog korpusa, rahmetli generala Mehmeda Alagića.

1101123456789