Obilježeno 107. godina Župe Srca Marijina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 

U naselju Humac je svečanim euharistijskim slavljem obilježena godišnjice utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica.

Apostolski nuncij u BiH Luiđi Pezuto (Luigi Pezzuto) služio je misu,a obilježavanju su pored velikog broja vjernika iz ovog kraja, te mnogih gostiju iz BiH i inostranstva, prisustvovali i visoki predstavnika u BiH Valentin Incko (Inzko), ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio kao i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

-Veoma je značajno imati odlične odgajatelje, ne samo kao svećenici, ili oni koji se direktno bave odgojom, nego i porodice , koji će dati mladima perspektivu u smislu da oni trebaju raditi i voljeti svoju zemlju, i izgraditi mogućnost da u njoj i ostanu. To je vaša domovina, to je ono što garantuje prosperitet zemlji – poručio je apostolski nuncij u BIH Luiđi Pesuto, pozvajući sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da utiču na najveći problem, trenutno, odlazak mladih iz zemlje.

-Svaki vjerski objekt mi je drag, svaka Župa mi je draga, svaka vjerska zajednica koja je istinska vjerska zajednica,koja širi ljubav, međusobno razumijevanje i ekumenizam. Ovdje sam zaista vidio ekumenizam na djelu- kazao je je visokog predstavnika u BiH Valentin Incko(Valentin Inzko),prije početka mise.

Župnik Tadija Ivoš na samome početku se zahvalio svim prisutnim političkim predstavnicima, koji su se odazvali  pozivu ,kao i svima koji su pomogli da crkva posvećena Srcu Marijinu, u naselju Humac, bude obnovljena.

-Hvala što ste podržali da ova crkva i župna zajednica, koja je u ratu bila simbol stradanja, postane danas simbol opstanka-naveo je župnik Tadija Ivoš. Pomoć u obnovi župne crkve pružili su Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Svoj doprinos dao je i Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kao i mještani koji su poklonima i svojim radom pomogli da crkva bude obnovljena.

Uz godišnjicu utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, obilježena je i 20. godišnjica povratka njenih župljana. Do proteklog rata u župi je živjelo oko 650 porodica, odnosno 2.980 vjernika, dok trenutno broji 263 domaćinstva. U povodu godišnjice utemeljenja Župu Srca Marijina-Skopaljska Gračanica ,dan ranije,je posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Inače,1911. godine tadašnji vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler utemeljio je župu svetog Jeronima sa sjedištem u Gračanici.