Obilježeno šest mjeseci od stradanja studentica Selme Agić i Edite Malkoč

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Nekoliko stotina građana okupilo se sinoć ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu kako bi odalo počast Selmi Agić iz Bugojna i Editi Malkoč iz Bosanske Krupe, studenticama koje su prije tačno pola godine upravo na tome mjestu, izgubile život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći.

Skup je organizovala neformalna grupa studenata psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu na kojem su se, do tragičnog događaja, ove djevojke školovale. Pola godine od vijesti koja je, nažalost, potvrdila da su na pješačkom prijelazu jedne od sarajevskih ulica ugašeni životi mladih studentica sarajevskog Filozofskog fakulteta, sinoć na istim mjestu tuga, suze, sjećanja i bol za izgubljenim kćerima i uzornim studenticama kojem su, uz članove porodice, kolege i prijatelje tragično nastradalih djevojaka, prisustvovali i brojni građani. Naravno, tuga u porodicama je najveća i, po riječima Amira Agića, oca rahmetli Selme, neopisiva.

-Ljudi koji nisu u mojoj koži ne mogu shvatiti kako mi je. Osjećam se tužno na mjestu na kojem su Selma i Edita stradale. Sudu i Tužilaštvu mogu samo da poručim da rade svoj posao. Htio bih i da im se zahvalim, jer sam uvidio da su neke stvari odradili. Uzdam se u ovaj sud i državu.  Mi, porodice, redovno ćemo pratiti suđenje, nećemo dati da se išta propusti. Emotivno smo bili krahirali, ali smo shvatili da moramo da budemo tu. I bit ćemo – kazao je.

I Editina sestra, Enesa Kekić, potvrdila je da će njena porodica pratiti svako sljedeće ročište.

-Na prvom nismo bili iz logičnih razloga, jer bi to bilo stresno za nas porodice. Na drugom smo bili, ali je ono odgođeno. Najavljujemo svoj dolazak na svako ročište. Pratit ćemo rad tužilaštva. Vjerujemo da se sve radi ispravno. U svakom slučaju, pratit ćemo sve budnim okom, porodica će biti prisutna na ročištima – rekla je.

Došli smo da pokažemo da Selma i Edita nisu i neće nikada biti zaboravljene, da budemo podrška njihovim poridicama, ali i da kažemo da je cijeli sistem zakazao u čuvanju mladih života na sarajevskim ulicama – kazali su organizatori skupa, članovi neformalne grupe studenata.

-Teško je iskazati riječima ono što sada osjećamo. Htjela bih se zahvaliti svim studentima, i građanima koji su  podržali ovaj događaj. Jer, ovo prvenstveno znači odavanje počasti Selmi i Editi, njihovoj veličini i onome što su one bile i što ćemo mi nastaviti njegovati. Dolazak na ovaj skup predstavlja pružanje otpora prema jednom disfunkcionalnom sistemu, s kojim smo mi suočeni. Mi smo tu da ukazujemo na nerad nadležnih institucija. Suočeni smo na prebacivanje nadležnosti s jedne na drugu instituciju, traženje žrtvenog jarca. Danas sam već govorila da je uveden zakon o saobraćaju koji, možemo reći, nije materijaliziran i djelotvoran. Večeras smo vidjeli ovdje policajce koji zaustavljaju auta, ali mislim da takav rad ne ilustruje pravu sliku BiH i sigurnosne situacije – istakla je u izjavi medijima članica neformalne grupe studenata Lamija Spahić.

U organizaciji dekana Filozofskog fakulteta, studenti i profesori ovog fakulteta jučer su, također, polaganjem cvijeća na mjestu stradanja odali počast Selmi i Editi, koje su stradale 10. oktobra u Ulici Zmaja od Bosne, u trenutku dok su prelazile pješački prelaz. Usmrtio ih je Sanjin Sefić vozilom “golf IV” kojim je prošao kroz crveno svjetlo brzinom od 105 kilometara na sat.

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini stupio je na snagu 15. februara ove godine, i predviđa rigorozne kazne za sve koji ga ne poštuju. Međutim, i dalje svjedočimo brojnim kršenjima zakona, trkačima na bh cestama, u gradskim sredinama, pravljenju prekomjerne buke i škripe guma kod naglog povećanja brzine, parkiranih luksuznih automobila na trotoarima koji prekidaju putanju kretanja djeci, starima, nemoćnima. Selmina i Editina smrt trebaju da budu svima opomena i poziv da reagujemo i prijavimo sve napravilnosti koje smo uočili na cestama, pa i naizgled bezazlene prekršaje, jer se 10. oktobar može ponovo desiti nekome – jedna je od poruka okupljanja u Sarajevu.