“Od slova do kamena” sutra u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sutra će  s početkom u 19 sati u Kristalnoj sali Općine Bugojno biti upriličena promocija Priručnika za nastavu historije u srednjoj  školi  „OD SLOVA DO KAMENA“ profesorice historije Selme Rustempašić.

Riječ je o priručniku za proučavanje historije u srednjoj školi u kojem su objavljeni stručni  tekstovi profesorice Selme Rustempašić nastali kao rezultati višegodišnjeg istraživanja historijskih ostataka i spomenika iz lokalne zajednice na području općina  Bugojno, Novi Travnik  i Travnika.

Tako se u priručniku naleze historijski podaci o Rustempašića i Sulemanpašića kula, stećcima u Šušljicima, Pavicama i Rostovu kod Bugojna,  Nekropoli stećaka Maculje kod Novog Travnika, Spomen obilježju  žrtvama  fašizma kod Novog Travnika, Zavičajnom  muzeju u Travniku, Jevrejskom groblju u Travniku, te  Bugojanskoj vazi.

Priručnik sadrži i nekoliko zanimljivih prijedloga za nastavno osoblje, israživače i učenike i studente  koji vole historiju kao predmet u školi ili na fakultetu ili muzejima.

Promotori priručnika su recenzentice:  Ajla Sejfuli, magistrica arheologije, kustosica Zavičajnog muzeja u Travniku,Fatima  Maslić, diplomirana historičarka umjetnosti, direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku  te Vernesa Manov, urednica priručnika, moderatorica promocije.

Izdavač  priručnika je Teatar FEDRA Bugojno, a tehničku pripremu i fotografije uradili su: Edin Ćatić Bato i Amel Ugarak.

Za  performanse i čitanje odlomaka zaduženi su članovi Teatra FEDRA Bugojno: Dina Mekić, Adnan Ljubunčić, Larisa Burko, Sara Rustempašić i Azra Horozović.