Odata počast šehidima Privora, Gornjeg Vakufa i cijele BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U gornjovakufskoj mjesnoj zajednici Privor, u naselju Voljevac, održan je centralni događaj u sklopu manifestacije „Dani otpora Privor 1992. – Dani slobode Privor 2017., Dova šehidima – opomena živima“.

 

Iako je kiša spriječila realizaciju većeg dijela planiranog programa, s ovog mjesta je upućena poruka da će uspomena na hrabre branioce Gornjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine trajati još dugo, odnosno da će sjećanje na one koje su poginuli braneći državu od agresije njegovati i naredne generacije Gornjovakufljana.

Malo je gradova u Bosni i Hercegovini koji su preživjeli strahovita ratna stradanja i razaranja, kao što je to bilo u Gornjem Vakufu. To, između ostalog, potvrđuju i imena uklesana u spomen-obilježje u Voljevcu, gdje se i ove godine okupio veliki broj Bošnjaka kako bi još jednom odali dužno poštovanje onima koji su za odbranu zemlje dali najdragocijenije – vlastite živote.

U svojstvu izaslanika travničkog muftije prisutnima se, nakon obilaska šehidskih mezarja u Svilićima i Voljevcu i klanjanja podne-namaza, proučenog tevhida i dove šehidima, obratio Dževdet Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, i glavni gornjovakufski imam Enes ef. Omerović.

Šošić je čestitao Udruženju građana „Bolja budućnost“ iz Privora na dobroj organizaciji i raznovrsnim programskim sadržajima, koji su realizovani u okviru pomenute manifestacije, te naglasio važnost provedenih aktivnosti za budućnost BiH.

-Ovo je povod da se sjetimo naših šehida, a posebno šehida Privora koji su dali svoje živote da bi mi danas uživali ovu slobodu. Ovo je i prilika da naučimo našu djecu i naše mlade naraštaje šta je to agresija, ko je bio agresor, a ko na odbrambenim linijama, ko je dao svoj život da bi mi danas bili ovdje. To je ono što bi bila i poruka ove manifestacije – narod koji ne zna čuvati uspomenu na svoje najčasnije sinove je osuđen da mu se to ponovi, da mu se desi ponovo agresija. Nadam se da smo mi naučili što je trebalo, da smo iz agresije izašli jači, čvršći i odlučniji da na svojoj rodnoj grudi baštinimo svoju vjeru, svoju kulturu i svoju tradiciju i sve ono što je naša osobenost – kazao je Dževdet Šošić, izaslanik travničkog muftije i direktor Elči ibrahim-pašine medrese Travnik.

Gornji Vakuf nosi epitet grada heroja, grada čestitih ljudi i grada koji je iznjedrio veliki broj intelektualaca koji danas predstavljaju Bosnu i Hercegovinu i svoju općinu. S obzirom na veliki broj onih koji su poginuli u najtežim danima u historiji ove općine nosi, također, i epitet grada šehida – rekao je glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf Enes ef. Omerović.

-Evo, mi se već 24 godine okupljamo u herojskom Privoru koji nosi epitet herojskog grada, da se sjetimo najboljih sinova. Ova šehidska dova i ovo naše okupljanje ne treba šehidima, jer su oni u dženetu, oni su zaslužili najbolju nagradu. Ovo okupljanje treba nama. Mi, na ovaj način, čuvamo svoju vjeru, svoju tradiciju, čuvamo svoju baštinu i kućni toprak za koji su borili plementii šehidi. Mi naše šehide nećemo nikada zaboraviti. Gornji Vakuf je u prošloj agresiji od 1992. do 1995 dao 365 šehida iz Gornjeg Vakufa, Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Travnika, Odžaka…Ovdje su dolazili naši plemeniti borci, naše gazije da brane din i islam, i vrijednosti za koje vrijedi umrijeti i živjeti – naglasio je ef. Omerović.

Udruženje „Bolja budućnost“ će, kako se čulo, i narednih godina organizovati manifestaciju „Dani otpora Privor – Dani slobode Privor, Dova šehidima-opomena živima“, s ciljem čuvanja uspomene na hrabre sinove Privora i ostalih mjesta koji su izgubili život na bedemima Gornjeg Vakufa i države tokom proteklog rata.