Odigrana predstava “Kišobrani za suze”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U sklopu ovogodišnjeg Teatarskog internacionalnog festivala TIFBU, izvedena je predstava “Kišobrani za suze”, popularne rumunjske trupe AUALEU.

Riječ je o predstavi koja je u proteklih 12 godina igrana u dovrištu, vrtu, šumi, planini, na italijanskoj pozornici, na parkralištu i klubovima.

Predstava je u stvari jedan dan ili cijeli život, dan se razvija poput života, buđenje je rođenje, jutro je djetinjstvo, podne je adolescencija, poslijepodne je zrelost, večer je starost i noć i san su smrt.

U toku jednog dana, koliko traje priča glavnog lika, on proživljava i otkriva bitne etape života – rađa se, raste, spoznaje ljubav, posao, zabavu, male tragedije, sreću, poniznost, smijeh, ljepotu i smrt, sve kroz duhoviti ritual koji ga prati istakao je između ostalog Norbert Lovasz, tehnički inžinjer rumunjske trupe iz Temišvara.

U predstavi su igrali Jasmina Mitrici, Armand Iftode i Ioan Codrea. Bivajući potpuno bez riječi, predstava je bazirana na dramaturgiji brzih pokreta i inscenaciji direktnog čina.

Zanimljiva teatarska trupa iz Temišvara ponudila je bugojanskoj publici nešto sasvim drugačije, pokazavši kako je moguće slikama opisati ono što likovi proživljaju, bez da koriste riječi.