Odigrana predstava “Kišobrani za suze”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U sklopu ovogodišnjeg Teatarskog internacionalnog festivala TIFBU, izvedena je predstava “Kišobrani za suze”, popularne rumunjske trupe AUALEU.

Riječ je o predstavi koja je u proteklih 12 godina igrana u dovrištu, vrtu, šumi, planini, na italijanskoj pozornici, na parkralištu i klubovima.

Predstava je u stvari jedan dan ili cijeli život, dan se razvija poput života, buđenje je rođenje, jutro je djetinjstvo, podne je adolescencija, poslijepodne je zrelost, večer je starost i noć i san su smrt.

U toku jednog dana, koliko traje priča glavnog lika, on proživljava i otkriva bitne etape života – rađa se, raste, spoznaje ljubav, posao, zabavu, male tragedije, sreću, poniznost, smijeh, ljepotu i smrt, sve kroz duhoviti ritual koji ga prati istakao je između ostalog Norbert Lovasz, tehnički inžinjer rumunjske trupe iz Temišvara.

U predstavi su igrali Jasmina Mitrici, Armand Iftode i Ioan Codrea. Bivajući potpuno bez riječi, predstava je bazirana na dramaturgiji brzih pokreta i inscenaciji direktnog čina.

Zanimljiva teatarska trupa iz Temišvara ponudila je bugojanskoj publici nešto sasvim drugačije, pokazavši kako je moguće slikama opisati ono što likovi proživljaju, bez da koriste riječi.

Popularni članci