Odigrana predstava “Maratonci trče počasni krug”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U okviru 45. Teatarskog festivala Fedra Bugojno, proteklog vikenda glumci KUD “Adem Alić” iz Gračanice izveli su predstavu pod nazivom “Maratonci trče počasni krug” u režiji Mirele Trepanić.

Trećeg dana 45. Teatarskog festivala Fedra Bugojno, odigrana je predstava “Maratonci trče počasni krug.” Predstava je društveno angažirana, crna komedija u kojoj se kroz priču o porodici Topalović koja se bavi sahranama, govori o društvenoj strukturi, izopačenom i bezdušnom poretku na vlasti.

Predstava je rađena prema dramskom tekstu Dušana Kovačevića iz 1972 godine kombinovana sa istoimenim kultnim filmom Slobodana Šijana iz 1982 godine. Tekst koji je napisan prije 45 godina kao da govori o današnjoj situaciji na Balkanu koja se uopšte nije promijenila.

Režiserka predstave, Mirela Trepanić istakla je kako se predstava otisnula u jednom drugačijem smjeru i da predstavlja nadogradnju budući da se tekst itekako razlikuje od filma. Ljubav prema sceni, posvećenost glumi i scenskoj umjetnosti gračanički amateri pokazali su kroz predstavu i potvrdili da su oni najsvjetlija tačka gračaničke kulture.

Gračanički glumci odličnim performansom na sceni osim smijeha ponudili su publici i predstavu punu eksplicitnih i skrivenih poruka.

Kroz odlične dijaloge, fantastične likove i zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral, gračanički maratonci na bugojanskim pozorišnim daskama publici su predstavili duhovitu, mračnu i kvalitetnu predstavu koja će zasigurno ostaviti pečat na ovogodišnjem Fedrinom festivalu.