Odigrana predstava “Zlatna guska”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U okviru “Bugojanskog proljeća“ odigrana je kombinovana lutkarsko-igrana predstava za djecu “Zlatna guska” Dječjeg pozorišta Eko Art Bugojno. Ovo je treća po redu predstava DP Eko Art u kojoj se, u skladu sa tradicijom Bugojna kao Lutkarske Republike, na velikoj i maloj sceni oživljavaju lutke i koristi lutkarsko-scenski izraz, a djeca upoznaju sa osnovama lutkarstva.

“Zlatna guska” je predstava rađena prema bajci braće Grimm, u kojoj 12 djece, uzrasta od 7 do 17 godina propituju vrijednosti dobrog srca i vesele naravi te mijenjaju tradicionalne uloge djevojčica u bajkama.

U predstavi su igrali: Selma Huskić, Lora Mikulić, Najla Memić, Danijela Ivoš, Hana Tiro, Deni Karadža, Manuel Mikulić,Nikolina Čelina, Lejla Jusufbegović, Zara Duvnjak, Ljubica Ištuk i Tajra Tiro uz tehničku podršku mladih iz omladinske scene.

Inače, DP Eko Art postoji još od 2004. godine i svake godine priprema predstave za djecu i mlade. Svoj rad temelji na dramskom odgoju. Učešćem u dramskim radionicama i predstavama, djeca i mladi od 7 do 18 godina grade samopouzdanje, govorne vještine, kritičko mišljenje, kulturnu i društvenu svijest.

Već su u nekoliko navrata odigrane predstave za mlade “Krugovi” i “Na rubu”, koje su predstavljale Bugojno na festivalima u Konjicu, Banjoj Luci i Živinicama i nagrađene za autorski tekst, glumačka ostvarenja i ansambl igru.

Sa predstavom “Zlatna guska” DP Eko art Bugojno učestvovat će 13. maja na 17. Festivalu dječijeg stvaralaštva BiH u Gračanici.

Večeras je na programu Bugojanskog proljeća, kolažni program „Bosnom behar probeharao“ učenika Prve osnovne škole Bugojno. Program počinje u 19 sati.

A sutra s početkom u 19 sati, OŠ Drvetine izvest će svoj kolažni program.