“Odisej-san o povratku” najbolja predstava na 22.Susretima pozorišta/kazališta lutaka BIH u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Predstava “Odisej- san o povratku“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske izabrana je za najbolju predstavu u cjelini na 22. Susretima  pozorišta lutaka u Bugojnu. Zajednička je ocjena svih prisutnih na svečanoj ceremoniji zatvaranja, da su i ovogodišnji Susreti potvrdili da naš grad s punim pravom nosi epitet Lutkarske republike.

Za najboljeg glumca proglašen je Duško Mazalica, koji je tumačio lik Odiseja u istoimenoj predstavi, dok je epitet nabolje glumice pripao Nermini Denjo, za ulogu Bel u predstavi “Ljepotica i zvijer” Pozorišta lutaka Mostar. Za najbolju režiju nagrađena je Biserka Kolevska, koja je režirala predstavu “Odisej – san o povratku”, a najbolji tekst imala je Ljubica Ostojić u predstavi “Mala sirena”, koju su odigrali glumci SARTR-a i Studija lutkarstva Sarajevo. Stefka Kjuvlieva je dobitnica nagrade za najbolju kreaciju lutaka u predstavi “Ljepotica i zvijer” Pozorišta lutaka iz Mostara.Specijalno priznanje dodijeljeno je Saši Šumanu, za svjetlosno oblikovanje predstave “Odisej – san o povratku” Dječijeg pozorišta RS.

Predsjednik Stručnog žirija 22. susreta pozorišta lutaka bio je dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman, a članovi dramaturginja Nejra Babić i profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Hrvoje Seršić. Susrete je zatvorenim proglasio načelnik Hasan Ajkunić.

Spomenimo da je prije ceremonije zatvaranja Susreta, odigran mjuzikl „Kralj lav“, Muzički atelje BiH-Muzičko-obrazovni sistem Basics škola/pozorište mladih Sarajevo, u režiji Đorđe Jovančić i Staša Dukić.Tokom dana je , osim scenskog čitanja I radionice, u Maloj sali KSC Bugojno, Umjetnicka akademija Osijek izvela diplomsko- studentska predstava “PUTOVANJE U SAMOG SEBE” čiji je mentor Hrvoje Sersic.