Održan 7. sajam zapošljavanja SBK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Služba za zapošljavanje SBK, u Franšiznom centru u Vitezu, organizovala je 7. sajam zapošljavanja.

Kao i prethodnih šest i ovaj sajam Služba za zapošljavanje SBK organizovala je u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i uz podršku katonalne Vlade i općina SBK. Potrebe za radnicima iskazala su 62 poslodavca, dok je više od 800, uglavnom mladih, interesiralo se za posao.

Posjetioce Sajma na početku je pozdaravio Željko Lončar, direktor Službe za zapošljavanje SBK, istakavši da je putem kontakata ostvarenih na proteklom 6.sajmu do posla došlo 250 mladih ljudi.

-Tokom 2016. godine broj nezaposlenih smanjen je za 2.100, dok je u prva četiri mjeseca ove godine 1.100 osoba manje na evidenciji nezaposlenih. Priča, da je to rezultat odlaska mladih u inostranstvo i nije baš tačna jer je, prema podacima Porezne uprave, 50.570 osoba na području SBK-a, trenutno u radnom odnosu. Ovi podaci govore da je u protekle tri godine na području SBK došlo do povećanja broja zaposlenih za oko 4.000 osoba – istakao je Lončar.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, u svom obraćanju posebno je nalgasila mogućnost podrške koja se sa federalnog nivoa pruža prema kantonalnim službama za zapošljavanje.

– Programi koje ima Federalni zavod za zapošljavanje su kvalitetni i stimuliraju poslodavce da zaposle mlade. Međutim, broj poslodavaca koji se odazvao na naš poziv od 8. maja pokazuje da zaista mnogo poslodavca na taj način želi zaposliti mlade ljude, ali i da imamo nedovoljno sredstava. Mi ukazujemo na veliki interes i slabe mogućnosti, te zajedno s Federalnom vladom tražimo način da se osigura više sredstava, kako bi zapošljavanje bilo intenzivnije– naglasila je Lončar.

Istakavši kako je na nivou Kantona u posljednjih godinu-dvije u stalnom porastu broj zaposlenih, te da je početkom ove godine premašio 50 hiljada ljudi, 7. sajam zapošljavanja otvorenim je proglasio premijer SBK Tahir Lendo .

S područja Bugojna 9 poslodavaca uzelo je učešće za ovom sajmu, a istazali su interes za 157 radnika.