Održan „Čas u teatru“ u okviru „Bugojanskog proljeća 2016.“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru manifestacije „ Bugojansko proljeće 2016.“ sinoć je u Maloj sali KSC-a upriličen „Čas u teatru“, multimedijalna radionica namijenjena članovima vijeća učenika osnovnih škola.

Multimedijalna radionica “Čas u teatru“ bavi se problemom vršnjačkog nasilja, odnosno medijacijom pod okriljem teatra. Obrađene su teme međusobnih sukoba i načini na koji se putem nenasilne komunikacije takvi sukobi mogu spriječiti.

Voditeljice radionice bile su Vernesa Manov i Vedrana Kisić. Kako je istakla Vernesa Manov mlađi naraštaji Teatra Fedra smatrali su da i oni moraju dići svoj glas protiv zla koje se dešava u našem društvu, vezanog za vršnjačko nasilje. To su i nastojali postići putem scene, obradom tema vezanih za međusobne sukobe ali i nenasilnu kominikaciju kao alternativu. Vedrana Kisić je posebno istakla da je radionica puna poruka, te da se kroz teatar nastojalo progovoriti o ovom, nažalost, vrlo raširenom problemu.

Akterice ove radionice Azra Horozović i Dina Mekić itekako su svjesne vršnjačkog nasilja ,sveprisutnijeg problema u bh društvu, a naglasile su kako učesnici radionice mogu izvući dosta poruka koje im mogu pomoći u prevladavanju nasilnog ponašanja.

Programom „Čas u teatru“ nastojalo se objediniti iskustva, razmišljanja i ideje učenika kako bi ih se u daljnjem radu i djelovanju u školskim i vannastavnim aktivnostima potaklo na saradnju, prijateljstvo, druženje a kako bi se preduprijedilo vršnjačko sukoblajvanje. U okviru 18. manifestacije ” Bugojansko proljeće ” sutra će u Maloj Sali KSC-a biti upriličena projekcija fotografija pod nazivom „Iskrini dueli“, autora Huseina Šljive.