Održan Edukativni zimski kamp o dijabetesu na Vlašiću

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na Vlašiću je održan dvodnevni Edukativni zimski kamp u okviru manifestacije Vikend borbe protiv dijabetesa. Drugu godinu za redom organizatori kampa su bugojansko udruženje „Slatki svijet“ i udruženje „Slatkiš“ iz Novog Travnika.

Tokom kampa na Vlašiću vrsni stručnjaci iz oblasti dijabetesa prezentirali su nekoliko interesantnih, aktuelnih tema. Između ostalog klinički psiholozi Ajsela Bučan Varatanović i Lejla Smajić- Hodžić obradili su temu pod nazivom „Psihološki utjecaj na porodicu i djecu sa dijabetesom“, dok je nutricionistkinja Inga Marković govorila na temu „Ishrana osoba sa dijabetesom“.

O savremenim terapijama dijabetesa TIP-a 1 i 2 govorio je poznati bosanskohercegovački dijabetolog dr. Midhat Mujić.

Predsjednica udruženja „Slatki svijet“ Merima Idrizović smatra kako je i ovaj kamp imao veoma značajnu funkciju u smislu edukacije i saznavanja novih zdravstvenih pojedinosti, koje će roditeljima značiti mnogo u daljnjem liječenju i životu njihove djece s ovom bolesti.

Pored radnog dijela učesnici kampa su mogli provesti ugodne trenutke na svježem zraku Vlašića, a najmlađi su obišli i mini zoološki vrt. Prve večeri kampa za njih je priređen i prigodan muzičko-zabavni program.