Održan pohod „Putem oslobodilaca Kupresa -1994.“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U povodu obilježavanja Dana bugojanskih jedinica Armije R BiH i 22. godišnjice Kupreške operacije „Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH „, Općinska oragnizacija Bugojno u saradnji sa Planinarskim društvom „Koprivnica“ u nedjelju je organizovalo tradicionalni planinarski pohod „ Putem oslobodilaca Kupresa -1994.“

U pravcu Kupresa učesnici pohoda iz Bugojna su krenuli autobusima, a zatim pješice prešli relaciju Koprivnica-Jarčišće-Hadrovica-Han luka, odnosno pravcem kojim su jedinice 707.bbr zajedno sa ostalim jedinicama 7. korpusa Armije R BiH uspješno vodile borbe za oslobodjenje Kupresa. Historijski čas održan je na Jarčišću, a o operaciji oslobadjanja Kupresa učesnicima pohoda govorio je tadašnji komandant 307.sbb Faruk Aganović –Jupi.

Učesnici pohoda bili su djeca i mladi što je, kako je istakao Abdulah Jeleć iz Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH Bugojno, od posebnog značaja. Osim evociranja uspomene na historijsku operaciju osobadjanja Kupresa, planinarski pohod „Putem oslobodilaca Kupresa 1994.“ organizovan je i s ciljem da se mladima prenesu historijske činjenice o borbama koje su jedinice Armije R BiH vodile za osobadjenje teritorija BiH u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu.