Održan Pokladni karneval

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu je ju nedjelju organizovan tradicionalni Pokladni karneval. Organizator ovie manifestacije bili su HKD Napredak- podružnica Bugojno, Matica Hrvatska Bugojno i HKD Kandija.

Karnevalska povorka, koju je činilo više od stotinu kostimiziranih dječaka i djevojčica predvođenih mažoretkinjama iz Gornjeg Vakufa -Uskoplja , i Limenom glazbom krenula je ispred Hrvatskog doma, gradskim ulicama do trga na raskrsnici ulica Zlatnih ljiljana i dr. Wagnera.. Popularne maškare svojim su maskama i opremom, obučeni u odjeću voća i povrća, muzičkih instrumenata, kuhara, egzotičnih životinja izmamili osmijehe na lica Bugojanaca, koji su ih pozdravili na gradskim ulicama.

Po dolasku na Gradski trg organizovan je prigodan muzičko- zabavni program, a predstavljene su i sve grupe pod maskama, koje su učestvovale na bugojanskom karnevalu. Ključ grada, koji je sastavni dio pokladnih karnevala kralju karnevala uručila je predsjedavajuća OV Bugojno Greta Kuna.

Proglašene su potom i najbolje maske učesnice. Specijalnu nagradu dobila je imitacija Spužva Boba. Prvo mjesto osvojili su učesnici maškara, koji su bili u maskama nazvanim „Darovi“. Drugo mjesto pripalo je „Pingvinima“, a treće mjesto Grozdovima.

Na kraju, opet po tradiciji spaljen je Krnjo, odgovoran i krivac za sve nedaće, koje su pratile Kraljevstvo u proteklom periodu. U MZ Kandija istim povodom organizovan je „Bal pod maskama“.