Održan sastanak potpredsjednice FBiH i direktora JP Ceste FBiH sa delegacijom Općine Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U kabinetu potpredsjednice FBiH održan je sastanak potpredsjednice FBiH dr. Melike Mahmutbegović, direktora JP Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića i delegacije Općine Bugojno.

Delegaciju Općine Bugojno činili su: Hasan Ajkunić načelnik Općine Bugojno, Amir Šečibović zastupnik u Skupštini SBK, Zdenko Antunović savjetnik ministra za prostorno uređenje u Vladi FBiH, Igor Vrljić predsjedavajući OV Bugojno, Salih Gurbeta zamjenik predsjedavajućeg OV Bugojno i Adis Mašić direktor JP za stambeno komunalne djelatnosti i lokalne puteve d.o.o. Bugojno.

-Mi smo upriličili sastanak u mome kabinetu između delegacije Općine Bugojno i direktora JP Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića da bi riješili probleme oko projekata koji su predviđeni za Općinu Bugojno. Prevashodno to je obilaznica, rekonstrukcija mosta i pristupni putevi, trotoari ka općini Bugojno. Sastanak je bio jako konstruktivan, dogovorili smo realizaciju određenih aktivnosti u narednom periodu – rekla je dr. Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH.

-Želim da se zahvalim našoj potpredsjednici FBiH što je sazvala ovaj sastanak, vezano za jednu aktuelnu i jedno od važećih pitanja i najvećih projekata općine Bugojno, rješavanje pitanja obilaznice. Želim da se zahvalim direktoru JP Ceste FBiH Ljubi Pravdiću koji je sa svojim timom ovdje bio, a mi smo došli zakonodavno izvršne vlasti na poziv naše potpredsjednice FBiH. Nakon ovog sastanka u 2017. godini planira se rekonstrukcija našeg Vrbaskog mosta, u 2018. godini ako Bog da planira se tenderska dokumentacija za završetak četvrte faze obilazanice Novi Travnik – Bugojno, te malim projektima koji su vidljivi u cilju poboljšanja saobraćajne sigurnosti za naše građane, posebno navedena lokacija pored osnovnih škola Druge, Treće i škole u Bristovima. Vjerujem da ćemo nakon ovog sastanka početi sa implementacijom novih projekata – kazao je Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.

-Danas smo na poziv potpredsjednice FBiH i sa izaslanstvom Općine Bugojno razgovarali o problematici infrastrukture, prije svega o nastavku izgradnje obilaznice Bugojno i izgradnji mosta na ulazku u Bugojno na magistalnoj cesti M16.4. Kao što je poznato obilaznica je ušla u program organizacije magistralnih cesta JP Ceste. Očekujemo da će proći način akciza, da ćemo dobiti sredstava za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. U našem planu je da početkom 2018. godine raspišemo konkurs za izgradnju zaobilaznice Bugojno čija realizacija se finansira iz kredita EBRD. Predviđeni budžet je 1,150.000 eura za izgradnju, plus eksproprijacija koja treba da se realizira iz naših sredstava.

Planirana je izgradnja mosta preko rijeke Vrbas, gdje je predviđeno oko 540.000 eura. Imamo završenu projektnu dokumentaciju, očekujemo da ćemo u sedmom ili osmom mjesecu raspisati natječaj za rekonstrukciju mosta. Uz to dotakli smo se i drugih problema magistralnih cesta u općini Bugojno i dogovorili se da ćemo sukladno raspoloživim sredstvima realizirati projekte po prioritetima, rekao je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH.