Održan štrajk upozorenja u zdravstvenim ustanovama u F BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je na poziv Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH održan polusatni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u Federaciji.

Kako navode iz Sindikata, iako su od nadležnog Federalnog ministarstva prije tri mjeseca dobili rješenje o reprezentativnosti iz oblasti djelatnosti doktora medicine i stomatologije, do pregovora oko novog kolektivnog ugovora još uvijek nije došlo.

-Sve više gubimo strpljenje zbog nezainteresiranosti nadležnih za rješavanje statusa ljekara na nivou F BiH.Vrijeme je da otvorimo dijalog kako ne bi bili primorani da primjenjujemo nepopularne mjere koje nikom nisu u interesu, a naročito gradjanima – poručuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH.

Polusatni štrajk upozorenja danas je održan i u bugojanskim zdravstvenim ustanovama. Predsjednik Sindikalne podružnice JU Dom zdravlja Bugojno i potpredsjednik KO Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK-a ,dr. Džena Jusić istakao je kako je razlog štrajka upozorenja ignorantski stav Vlade F BiH prema 2580 doktora medicine i stomatologije, te kako je ovo ujedno pokušaj zaustavljanja urušavanja zdravstvenog sistema koji se ogleda u stalnom odlasku doktora medicine i stomatologije iz BiH.

-Za 18 mjeseci iz Federacije je otišlo 320 doktora što upućuje na alarmantno stanje u zdravstvenom sektoru. Zato očekuju da Vlada Federacije krene u dijalog sa Sindikatom i rješavanje ovih problema. U suprotnom štrajk upozorenja mogao bi prerasti u generalni štrajk, a tada će odgovornost biti na onima koji odlučuju- istako je dr.Dženad Jusić, predsjednik Sindikalne podružnice i potpredsjednik KO Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK-a.