Održan „XI internacionalni festiva folkora“ u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

GFA Bugojno bio je domaćin drugog dijela „XI internacionalnog festivala folklora“, koji je održan u subotu na platou KSC.

Uz domaćina GFA Bugojno, nastupile su folklorne grupe iz Latvije, Portorika, Poljske i Hrvatske. Zvaničnom programu je prethodio defile učesnika.Na ulicama grada, folkloristi su izveli i kraće nastupe iz svojih bogatih repertoara.

Dobrodošlicu gostima poželio je Enes Šehić, rukovodilac bugojanskog GFA .Goste i publiku pozdravili su i predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić i načelnik Hasan Ajkunić. „XI internacionalni festival folklora“ otvorio je GFA Bugojno Spletom muslimanskih gradskih igara iz Sarajeva i šire okoline. Nakon domaćina, nastupio je ansambl Austra iz Latvije. Ansamab Austra, u nošnjama iz 15. stoljeća, izveo je ples i pjesme koji prikazuju odnos čovjeka i žene, te čovjeka i prirode kroz 4 godišnja doba. Zapažen nastup, takodje, imali su i gosti iz Portorika, baletno-folklorna grupa Boricua. Predstavili su se igrama koje su spoj salse i tradicionalnih ritmova ove živopisne zemlje Srednje Amerike. Dio iz svog bogatog repertoara napjeva i plesova iz cijele Poljske, na festivalu u Bugojnu, izveli su članovi ansambla Rostoče.Burnim aplauzom publike u Bugojnu ispraćen je nastup i Folklornog ansambla Lindjo iz Dubrovnika.Riječ je o nadaleko poznatom ansamblu osnovanom 1964.godine,a koji iz sebe ima brojne nagrade i priznanja.

Ovakav Medjunarodni festival folklora održan je i u Kupresu, u sklopu manifestacije „Dani kosidbe 2017.“