Održan „XI internacionalni festiva folkora“ u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

GFA Bugojno bio je domaćin drugog dijela „XI internacionalnog festivala folklora“, koji je održan u subotu na platou KSC.

Uz domaćina GFA Bugojno, nastupile su folklorne grupe iz Latvije, Portorika, Poljske i Hrvatske. Zvaničnom programu je prethodio defile učesnika.Na ulicama grada, folkloristi su izveli i kraće nastupe iz svojih bogatih repertoara.

Dobrodošlicu gostima poželio je Enes Šehić, rukovodilac bugojanskog GFA .Goste i publiku pozdravili su i predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić i načelnik Hasan Ajkunić. „XI internacionalni festival folklora“ otvorio je GFA Bugojno Spletom muslimanskih gradskih igara iz Sarajeva i šire okoline. Nakon domaćina, nastupio je ansambl Austra iz Latvije. Ansamab Austra, u nošnjama iz 15. stoljeća, izveo je ples i pjesme koji prikazuju odnos čovjeka i žene, te čovjeka i prirode kroz 4 godišnja doba. Zapažen nastup, takodje, imali su i gosti iz Portorika, baletno-folklorna grupa Boricua. Predstavili su se igrama koje su spoj salse i tradicionalnih ritmova ove živopisne zemlje Srednje Amerike. Dio iz svog bogatog repertoara napjeva i plesova iz cijele Poljske, na festivalu u Bugojnu, izveli su članovi ansambla Rostoče.Burnim aplauzom publike u Bugojnu ispraćen je nastup i Folklornog ansambla Lindjo iz Dubrovnika.Riječ je o nadaleko poznatom ansamblu osnovanom 1964.godine,a koji iz sebe ima brojne nagrade i priznanja.

Ovakav Medjunarodni festival folklora održan je i u Kupresu, u sklopu manifestacije „Dani kosidbe 2017.“

525354555658596061626364656667