Održana 1. sjednica OO “Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2017. godinu “

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

 Saopćenje za javnost sa 1. sjednice Organizacionog odbora „ Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2017. godinu „

U zgradi Vlade SBK/KSB održana je 1. sjednica Organizacionog odbora ” Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2017. godinu ” sastavljenog od istaknutih sporskih radnika sa područja SBK, načelnika Općina Travnik, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vitez, Donji Vakuf i načelnika Općine Novi Travnik Refika Lende koji je ujedno i domaćin ovogodišnje manifestacije. Pored navedenih Organizacioni odbor sačinjavaju predstavnici resornog Ministartsva u Vladi SBK.
Sjednicom je presjedavala ministrica Katica Čerkez koja je već trećii put za redom na čelu Organizacionog odbora koji je ove godine jubilarni 15. po redu ” Izbor najboljih sportista Kantona “. Ministrica Čerkez u svojstvu presjedavjućeg Organizacionog odbora obratila se prisutnima istaknuvši značaj ove manifestacije za Kantona, posebno za sportsite i sportske radnike koji daju svoj doprinos u razvoju sporta i da je jako važno da se oda priznanje za postignute rezultate tokom godine što Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta prepoznaje 15 godina kroz izdavajanje novčanih sredstava i aktivno učešće u radu tijela ove izuzetno značajne manifestacije čime doprinosi kvalitenom radu.
Ministrica Čerkez istaknula je da Vlada SBK za iduću godinu predvidjela iznos od 700.000,00 KM novčanih sredstava za sport i da se nada će u skorije vrijeme Vlada SBK ispoštovati zakonsku obavezu od 0,5% ukupnih sredstava Budžeta SBK/KSB i da je tjelesna aktivnost značajna za razvoj mladih, kao i ostalih starosnih generacija posebno u posljednje vrijeme pripadnika treće starosne generacije.
Članovima Organizacionog/Organizacijskog odbora obratio se načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo u svojstvu domaćina i potpredsjednika manifestacije te istaknuo da je ” Izbor najboljeg sportiste Kantona ” izuzetno važan događaj za Općinu Travnik kao i Kanton i da je važna koordinacija između svih institucija na nivou Kantona. Također, istaknuo je da se trebaju birati najbolji sportisti bez ikakvih predrasuda i da im se treba odati priznanje za postignute rezultate u 2017. godini.
Prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza SBK Mirsad Ibrišimbegović zahvalio se članicama Saveza na podršci i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta bez čije podrše ova manifestacija u ovako teškoj ekonomsko-finansijkoj situaciji ne bila ni održana. Također, na prijedlog Upravnog odbora Sportskog saveza SBK razmatralo se da se na ovom jubilarnom 15. po redu ” Izboru najboljeg sportiste Kantona ” proglasi sportista decenije SBK/KSB dok konačna odluka o ovom prijedlogu biti će donešena na jednoj od narednih sjednica Organizacionog odbora.
Najteži i najdgovorniji zadatak pripada članovima Ocjenjivačkog suda/Žirija ” Izbora najboljeg sportsite Kantona za 2017. godinu ” koji ima zadatak da izabere najbolje među najboljima i da u 29 kategorija proglasi pobjednike s obzirom da je izmjenama i dopunama Pravila za izbor sportiste i sportske ekipe SBK od ove godine povećan broj kategorija.
Jednoglasnom odlukom prisutnih izabran je Ocjenjivački sud/Žiri ” Izbora najboljeg sportsite Kantona za 2017. godinu ” u sljedećem sastavu: Vlado Mičić, predsjednik, Avdulah Zlotrg, potpredsjednik, Ivica Bonić, Nusret Baručija, Edhem Ekmeščić, Boro Vujica i Dženan Mahmutbegović, članovi.

Manifestacija ” Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2017. godinu ” održati u Domu kulture u Općini Novi Travnik 23. februara 2018. godine sa početkom u 18,00 sati.
                                   

                                                                                        S E K R E T A R
                                                                                           Amela Lolić