Održana 16.sjednica Skupštine SBK-a

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u Travniku održana 16.redovna sjednica Skupštine SBK-a. Izmedju ostalog, poslanici su usvojili prijedloge odluka o osnivanju Srednje mješovite škole u Jajcu   i podjeli OŠ “Berta Kučera ” u ovom gradu. Takodje, zastupnici su usvojili i Prijedlog Strategije razvoja SBK-a za period 2016-2020.

Na početku je usvojen je zapisnik sa predhodne sjednice , iznijeta zastupnička pitanja te usvojen dnevni red uz odluku da se prva tačka – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama , koji su zastupnici kasnije i usvojili, razmatra po skraćenom postupku.Očekivano, najveća rasprava vodjena je prilikom usvajanja Prijedloga Odluke o osnivanju Srednje mješovite škole u Jajcu. Podsjećamo, zastupnici u Skupštini kantona ranije su podržali incijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku, nakon čega su učenici srednjih škola u Jajcu održali proteste , jer kako su istakli, ne žele podjele. Osnivanje nove škole danas je podržao je 21 zastupnik u Kantonalnoj skupštini, četiri su bili protiv, a pet ih je bilo suzdržano. Kako je u izjavi za medije kazala ministrica obrazovanja SBK, Katica Čerkez, škola će biti formirana od postojećih resursa, tako da će biti iskorišten postojeći prostor i isti nastavni kadar. Obrazlažući podršku osnivanju nove škole, zastupnik SDA , Elvedin Mušanović rekao je izmedju ostalog da problem bošnjačke djece u Jajcu traje godinama, jer dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, te da je ovo trenutno bilo jedino rješenje koje neće financijski opterećivati budžet. Osnivanjem ovog novog pravnog subjekta, učenici bošnjačke nacionalnosti imat će priliku izučavati nastavu i dobijati svjedočanstva na bosanskom jeziku”, kazao je Mušanović. Podršku osnivanju nove srednje škole u Jajcu dao je i Klub Hrvata u Skupštini o čemu govori, predsjednica ovog kluba Lidija Bradara. Protiv odluke o osnivanju nove škole u Jajcu glasali su zastupnici SDP-a obrazlažući da se radi o produbljivanju podjela u Jajcu, istakli su to za govornicom zastupnik Nijaz Helez i Senad Selimović. Klub zastupnika SBB-a nije podržao osnivanje nove škole , zbog, kako ističe u ime kluba ove stranke, Edina Hrustić, nepoštivanja zakonitosti. Ni klub zastupnika DF-a, kako je naveo Edin Mašić, nije dao podršku osnivanju nove škole, što , kako je naveo, nije dobro za sve građane Jajca.

 U nastavku sjednice zastupnici u Skupštini su usvojili Prijedlog odluke o podjeli osnovne škole O.Š.“ Berta Kučera“ Jajce kao I Prijedlog startegije razvoja Srednjobosanskog kantona za period 2016-2020. Na dnevnom redu se našao i Prijedlog odluke o imenovanju Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju u Srednjobosanskom kantonu, izjašnjavanje o federalnom Prednacrtu zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, zatim o federalnom Nacrtu zakona o boravišnoj taksi u Federaciji Bosne i Hercegovine te izjašnjavanje o federalnom Nacrtu zakona o turizmu u Federaciji Bosne i Hercegovine.Prezentiran je I Konačni izvještaj revizije učinka na temu „ Unapređenje kapaciteta za planiranje projekata u kantonima FBiH, zatim Informaciju o stanju sigurnosti na području PU Bugojno i PS Gornji Vakuf – Uskoplje te Godišnji izvještaj VSTV BiH za prošlu godinu.