Održana 33.sjednica OV Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u Kristalnoj sali Općine, s početkom u 10 sati, održana 33. redovna sjednica Općinskog vijeća Bugojno.

Na ovom zasjedanju vijećnici su razmatrali samo dvije tačke dnevnog reda, a sjednica je trajala manje od sat vremena. Sjednici je prisustvovalo 19 od 25 vijećnika, a od 8 predloženih na kraju su vijećnici razmatrali samo dvije tačke dnevnog reda.Zasjedanje, koje je trajalo oko sat vremena, obilježile su i dvije pauze i na momente nešto žučnija diskusija pojedinih vijećnika za općinskom govornicom.

Na početku je bez rasprave usvojen zapisnik sa prethodne sjednice, a nakon toga vijećnik SBB BiH Đemal Bilanović odmah je zatražio pauzu od 5 minuta radi usaglašavanja dnevnog reda. Po okončanju pauze načelnik Općine Hasan Ajkunić je izložio usaglašeni stav predstavnika stranačkih klubova na osnovu kojeg je predloženo da se razmatraju samo dvije tačke dnevnog reda, i to: prijedlog Odluke o dodjeli priznanja općine Bugojno i potvrđivanje Komisije za dodjelu stipendija. Na zahtejev predsjednice Kluba SDA dr. Berke Begović uslijedila je nova pauza, a po okončanju i ovaj klub vijećnika je prihvatio ponuđeni prijedlog. Potom je vijećnik SDP BiH Abid Ajkunić zatražio da se u dnevni red uvrsti prijedlog Odluke o usvajanju poticaja za poljoprivrednike. Nakon diskusije još par vijećnika pristupilo se glasanju a sa 14 glasova „za“ i 5 „suzdržanih“ prihvaćen je usaglašeni prijedlog koji je prezentirao načelnih Ajkunić.

Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja općine Bugojno obrazložio je vijećnik Salih Gurbeta, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja. On je istakao kako je Komisija razmatrala 5 pristiglih prijedloga, te jednoglasno donijela odluku da se ove godine ne dodijeli priznaje „Počasni građanin općine Bugojno“, a da se za dva fizička lica izvrši dodjela priznaja „Plaketa općine Bugojno“. Komisija je, kako je istakao Gurbeta, predložila da se plaketa za doprinos razvoju općine Bugojno u likovnom, kulturnom i drugom radu dodijeli Hazimu Ćišiću, a za doprinos razvoju općine Bugojno u privrednom, humanitarnom i drugom radu dodijeli Anti Grliću Radmanu.

Zbog činjenice da Antu Grlića brojni vijećnici nisu poznavali ovaj prijedlog je izazavao novu diskusiju u koju su se uključili vijećnici Viktor Dundović, Đemal Bilanović, Irhana Čajdin i Naim Basara i tražili da se prezentira biografija predloženog kandidata. Tek kada je član Komisije za izbor i imenovanja Miroslav Zelić u skraćenoj verziji prezentirao biografiju Ante Grlića, rođenog 1933. godine u Rosuljama, a danas uspješnog privrednika u Hrvatskoj koji je brojnim donacijama u proteklom periodu stotinama hiljada eura pomogao pojedince, kulturne institucije i obnovu pojedinih vjerskih objekata pristupilo se glasanju i sa 15 glasova „za“ i 3 „suzdržana“ od strane vijećnika SDP BiH prihvaćen je prijedlog Odluke o dodjeli priznanja općine Bugojno.

O prijedlogu Komisije za dodjelu stipendija nije bio diskusije. Naime, načelnik Ajkunić je za govornicom rekao kako je na protekloj sjednici usaglašeno da ovaj posao obavi Komisija za izbor i imenovanja a ovaj prijedlog je prihvaćen jednoglasno, te je po okončanju glasanja predsjedavajuća Vijeća Greta Kuna zaključila 33. sjednicu.