Održana 34. sjednica OV-a Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jučer je u Kristalnoj sali Općine Bugojno pod predsjedavanjem Grete Kune , predsjedavajuće Općinskog vijeća održana, 34. sjednica Općinskog vijeća našeg grada.

Početak sjednice obilježila su brojna vijećnička pitanja, koja su se uglavnom odnosila na okončanje infrastrukturnih projekta, asfaltiranje i sanaciju puteva u bugojanskim mjesnim zajednicama, izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže.

Kako teče realizacija tih  projekata, vijećnike je informisao načelnik općine Hasan Ajkunić, ističući, tokom svog prvog izlaska za govornicu, da će se svi početi projekti u narednom periodu i realizirati.

– Veterinarska stanica Bugojno u vlasništvu je Općine Bugojno, a to je u odgovarajućem registru upisano osamnaestog maja ove godine. Bez saglasnosti Općinskog vijeća, u čijoj su nadležnosti odredjena preduzaća, ne može se izvršiti privatizacija – kazao je izmedju ostalog načelnik Ajkunić.

Tokom sjednice vijećnici su bili posebno jedinstveni tokom prezentiranja informacije o nabavci ultrazvučnog aparata za JU Opća bolnica Bugojno, koju su i podržali .

– Susretljivošću i uz podršku bugojanskih vijećnika i načelnika općine Hasana Ajkunića , stvorene su mogućnosti za nabavku ultrazvučnog aparata za JU “Opća bolnica Bugojno “, čija je vrijednost 69.900 KM. Ovaj iznos obezbjedjen je dijelom iz kapitalnih izdataka i transfera Budžeta Općine za 2016., a koji se odnosi na transfer za JU Opća bolnica Bugojno, namijenjen isključivo za nabavku opreme, a dijelom iz vlastitih sredstava. Veliku korist imat će korisnici zdravstvenih ustanova, jer planiramo uvođenje najsavremenijih dijagnostičkih metoda u otkrivanju karcinoma – kazala je dr.Berka Begović, v.d.direktorica JU “Opća bolnica “Bugojno.

Prijedlog Programa novčanih poticaja za unapređenja poljoprivredne proizvodnje općine Bugojno za 2016.godinu, usvojena je uz zaključak, da se Služba za društvene djelatnosti, privredu i opću upravu kadrovski popuni ,kako bi se mogle kvalitetno i na vrijeme realizirati brojne obaveze. To se odnosi na poslove u vezi s poticajima za poljoprivrednu proizvodnju sa svih nivoa vlasti. Načelnik općine obavezan je da obavi reangažiranje stručnih osoba u resornu općinsku službu.

34. sjednicu Općinskog vijeća Bugojno obilježilo je i neizjašnjavanje nezavisnih vijećnika, čiji je predsjednik Samir Šečić. Razlog je što, iako postoji odluka s jedne od proteklih sjednica OV-a, nije provedena javna rasprava na kojoj bi se razmatrao problem organizirane kocke  u gradu.

Šečić je tokom sjednice podijelio vijećnicima majice s natpisom “Igre na sreću vode u nesreću”.

Načelnik općine Hasan Ajkunić povukao je s dnevnog reda  tačke čiji je predlagač Općina Bugojno, a koje su u nadležnosti Službe za urbanizam,građenje,geodetsko – katastarske I imovinsko-pravne poslove. Radilo se rješenju o utvrdjivanju prava vlasništva, na ime Sadike Fejzić, Midhata Duredbegovića i Nikole Keškića, Prijedlogu rješenja o dodjeli zemljišta u svrhu izgradnje kablovske trafostanice JP Elektroprivreda BIH DD Sarajevo podružnica Elektrodistribucija Zenica PJD Bugojno, Prijedlogu rješenja o preuzimanju iz posjeda neizgradjenog gradskog građevinskog zemljišta ranijeg vlasnika ŠPD Srednjobosanske šume /Šume središnje Bosne d.o.o. Donji Vakuf.