Održana IX sjednica Općinskog vijeća Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Nacrt budžeta općine Bugojno za 2018. s planiranim prihodima od 7.663.000 KM usvojen je na  IX sjednici Općinskog vijeća ovog  grada. Ovaj strateški dokument podržan je s osamnaest vijećničkih glasova, dok su tri vijećnika glasala protiv. Dogovoreno je da se javna rasprava o Prijedlogu budžeta općine Bugojno za ovu godinu održi 5. marta.

Predsjedavajući OV Bugojno Igor Vrljić je kazao kako je na sjednici usvojena, između ostalog, i odluka kojom su potvrđeni rezultati izbora u mjesnim zajednicama. -Koalicija hrvatskih stranaka nije zadovoljna načinom na koji su izbori održani u mjesnim zajednicama Gaj i Vučipolje. Smatramo da su provedeni neregulatorno, nezakonito i protustatutarno, zbog čega smo tražili da se ponove što, nažalost, nije prihvaćeno – naglasio je. Prihvaćena je ostavka predsjednice Općinske izborne komisije (OIK) Sabihe Crnica, i usvojena informacija o upisu učenika u 2017. u škole na području općine Bugojno.

Zamjenik predsjedavajućeg OV-ća Salih Gurbeta posebno važnim ocijenio je to što su se vijećnici usaglasili u vezi dopisa, koji će biti odaslan Vladi SBK-a. -Svi znamo da nas, kada je u pitanju srednje obrazovanje, očekuje veliki problem, a to je nedostatak djece, jer će učenici iz osmog prelaziti u deveti razred – kazao je Gurbeta. Dodao je kako usvojeni zaključak može biti dobar pokazatelj kantonalnoj vlasti da već sada razmišlja o tome na koji način će prevazići problem za koji je evidentno da će se pojaviti. -Ove godine, u Bugojnu se očekuje upis šest odjeljenja, dok ih je prethodne bilo šesnaest, što će predstavljati veliki problem za same zaposlene. Na nivou cijelog Kantona očekuje se 250 normi manje – istaknuo je.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić je ustvrdio kako su vijećnici usvajanjem određenih odluka pokazali poseban odnos prema mladima i studentima. -Odobrili smo 317 stipendija redovnim studentima za akademsku 2016./2017., a s pet stipendija, odnosno jednokratnom pomoći u iznosu od 500 KM pomoći ćemo dalje školovanje 36 studenata – kazao je. Zajednički stav vijećnika je da je potrebno uraditi novi pravilnik i strožije kriterije o dodjeli stipendija, te da bi njihova isplata trebala biti redovnija.