Održana javna rasprava o kladionicama i igrama na sreću

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Služba za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu jučer je u Kristalnoj sali Općine upriličila Javnu rasprava po pitanju otvaranja i rada kladionica i igara na sreću na području općine Bugojno.

Gotovo do posljednjeg mjesta Kristalnu salu popunili su predstavnici kladionica i radnjici u njima, te predstavnici većine stranaka u Općinskom vijeću, pojedini izabrani zvaničnici zakonodavne vlasti na nivou Kantona i Federacije BiH-ne, te pojedini prosvjetni radnici i predstavnici javnih ustanova i preduzeća. Iako su bili pozvani izostali su predstavnici nevladinog sektora i vjerskih institucija. I prije samog starta javne rasprave, obzirom da su oko 80 posto prisutnih činili predstavnici i radnici u kladionicama i iznajmljivači poslovnih prostora sticao se dojam polariziranosti u sali na one koji su za i one koji su protiv kladionica.

U uvodnom dijelu, ispred resorne općinske službe, prisutne sa zaključcima Općinskog vijeća koje je po ovom pitanju raspravljalo na sjednici od 21. marta ove godine upoznala je Maida Duvnjak, naglasivši da je ova oblast uglavnom regulisana federalnim zakonskim propisima.

Nakon elaboriranja dužeg istupa načelnik Općine Hasan Ajkunić primirio je strasti prisutnih založivši se za prijedlog da se posebna pažnja usmjeri na nelegalne priređivače igara na sreću, a radnike u kladionicama je pozvao da ispoštuju zakon po kojem nije dozvoljeno maloljetnim osobama da se klade.

Svoje stavove, pozivajući se uglavnom na činjenicu da rade u skladu sa zakonskim propisima i da redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenim i Državi, izložili su i predstavnici kladionica Zekir Ćusto, Ratko Barnjak, Goran Josipović, Suada Hrgić i Ivan Lovrići. Tokom rasprave predstavnici kladionica su istakli kako na području Federacije djeluje 13 privatnih priređivača igara na sreću, sa 5 500 zaposlenih, a advokat Udruženja većine vlasnika kladionica Samir Čengić, između ostalog, je naglasio da je ova oblast izuzetno uređena posljednjim Izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje su donesene sredinom protekle godine.

Uglavnom tokom rasprave malo se govorilo o sve prisutnijem problemu mladih u bh društvu, odnosno ovisnosti o klađenju. Ovu temu tek pred kraj rasprave načeo je profesor Sead Fazlibegović, prosvjetni radnik sa 38 godina radnog staža.

Raspravu je zaključio načelnik Ajkunić istakavši kako će prema višim nivoima vlasti, koji i regulišu ovu oblast, biti upućeni određeni zaključci i izrečeni stavovi onih koji su se ovom prilikom obratili i govorili po pitanju otvaranja i rada kladionica i igara na sreću na području lokalne zajednice.