Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta općine Bugojno za 2020.godinu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta općine Bugojno za 2020.godinu i Nacrtu o izvršavanju bužeta općine Bugojno za narednu godinu.

Uz predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća Igora Vrljića i Saliha Gurbetu, načelnika Općine Hasana Ajkunić, predstavnike općinske administracije javnoj raspravi prisustvovali su brojni vijećnici, rukovodioci javnih ustanova i preduzeća, pojedini predsjednici mjesnih zajednica, te predstavnici, sindikata udruženja i sportskih klubova.

U uvodnom dijelu načelnik Ajkunić je naglasio da je Nacrtom predviđen budžet općine Bugojno za 2020.godinu u iznosu od 8 816 000 KM, te da će do sjednice Vijeća i rasprave o Prijedlogu budžeta, koja je zakazana za 20. decembar, biti moguće putem političkih stranaka i vijećnika amandmanski djelovati na budžet.

Javna rasprava u trajanju oko sat i po vodila se uglavnom o Nacrtu budžeta, a učešće su uzela 22 diskutanta.

Kako je naredna godina izborna predsjednik Općinske izborne komisije Mirza Ibrahimović istakao je potrebu obezbjeđenja sredstava za biračke odbore. Budući da će naš grad naredne godine biti domaćin Evropskog rukometnog prvenstva B divizije potpredsjednik Rukometnog saveza BiH Asim Šahman i direktor KSC-a Mirza Idrizović naglasili su potrebu osiguranja sredstava za adaptaciju dvorane za ovu sportsku smotru.

Tokom rasprave predstavnici javnih ustanova i preduzeća u svojim istupima su se fokusirali na potrebu povećanja sredstava za pojedine stavke, a predstevnici sindikata na potrebu poboljšanja položaja zaposlenih. Predsjednici mjesnih zajednica su istakli potrebu povećanja sredstava za infrastrukturne projekta, a udruženja i sportskih klubova za njihova djelovanja.

Do kreiranja Prijedloga budžeta općine Bugojno za 2020. godinu iznesene zahtjeve će razmatrati i komisija za budžet i finansije Općinskog vijeća.