Održana Javna rasprava o rekonstrukciji Vrbaskog mosta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U zgradi Općine Bugojno jučer je održana Javna rasprava o nacrtu Plana upravljanja okolišem i društvenim utjecajima o projektu rekonstrukcije Vrbaskog mosta i zaobilaznice Novi Travnik- Bugojno. Bila je ovo prilika da se razmotre svi aspekti ovog projekta.

Javno preduzeće “Ceste FBiH” pokrenulo je inicijativu za Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH kako bi se do 2020. godine osigurala adekvatna cestovna infrastruktura. S tim u vezi u zgradi Općine Bugojno održana prezentacija Plana upravljanja okolišem i društvenim aspektima o projektu rekonstrukcije Vrbaskog mosta.

“Raduje me činjenica što su se stekli uslovi za početak rekonsktrukcije ozbiljnog projekta, a u prilog tome ide i današnja rasprava, istakao je između ostalog Igor Vrljić, predsjedavajući OV-a Bugojno.” 

Izgradnja mosta iznosit će oko milion maraka i finansiraće se iz kredita Evropske Investicijske banke i Svjetske banke, dok je za obilaznicu predviđen zajam kod Evropske banke za obnovu i razvoj oko 2,3 miliona KM.

Most će imati dvije saobraćajne trake i biće dug oko 66 m i širok 9,3 m. Rekonstrukcija mosta preko rijeke Vrbas poboljšat će uslove i sigurnost prometne komunikacije naglasio je Zdenko Antunović, savjetnik ministra za prostorno uređenje u Vladi FBiH. 

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić zahvalio se svima koji su doprinijeli da projekat rekonstrukcije Vrbaskog mosta i zaobilaznice Novi Travnik-Bugojno uđe u završnu fazu.

Javna rasprava o rekonstrukciji Vrbaskog mosta bila je prilika da se razmotre i usvoje prijedlozi i sugestije javnosti, a sve u cilju modernizaciije magistralnih cesta u FBiH.

Postupak izbora izvođača radova za izgradnju mosta je u toku i potisivanje ugovora se očekuje u aprilu. Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati privremenom devijacijom koja će se izgraditi neposredno uz most istakli su iz JP “Ceste FBiH.”

Rok završetka radova je 180 dana, što znači da će most biti završen do kraja ove godine.

Početak izgradnje zaobilaznice planiran je u 2019. godini.