Održana javna tribina “Dejtonski mirovni sporazum”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom obilježavanja Dana bugojanskih jedinica ARBIH, sinoć je u Kristalnoj sali općine Bugojno održana javna tribina pod nazivom „Dejtonski mirovni sporazum“.Gost-predavač tibine, koju je organizovalo Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BIH „Za tebe BIH“ SBK-Općinski odbor Bugojno, bio je jedan od učesnika potpisivanja Dejtonskog sporazuma, prof.dr. Selmo Cikotić.

 Mnogobrojnim posjetiocima u uvodu se , u ime organizatora tribine , obratio Abdulah Jeleč , podsjetivši na nastajanje , ratni put i ulogu bugojanskih jedinica ARBIH.Kako je naglasio, tema tribine je Dejtonski mirovni sporazumom, iz razloga što se u njegove tekovine sve više zadire, posebno u zadnje vrijeme, najavljenim raspisivanjem referenduma u RS. U vrijeme nastajanja ovog sporazuma, jedan od učesnika i član delegacije tog značajnog mirovnog pregovaranja bio je i prof.dr. Selmo Cikotić. U svom izlaganju na sinoć održanoj tribini u Bugojnu, Cikotić se osvrnuo na nastajanje Dejtonskog sporazuma, dokumenta kojim je potvrđen mirovni sporazum postignut pod uticajem, odnosno pritiskom međunarodne zajednice , čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini.Kako je naveo , Dejtonski mirovni pregovori su bili najznačajniji i najbitniji pregovori, organizovani na kraju 20.-og  stoljeća. Ovaj sporazum ima svoje i dobre i loše strane , ali je, kako je naveo Cikotić, bio bolji od nastavka rata te je na nama da ga nadograđujemo ,razvijamo institucije države i stvaramo uslove za bolji život svih konstitutivnih naroda ove zemlje. S toga smatra da najavljeni referendum u RS neće ništa bitnije promijeniti stanje u državi .

Na kraju se osvrnuo i na predstojeće izbore , očekujući demokratsku utrku kandidata i spremnost da poštuju volju gradjana uz nadu da u narednom periodu svjedočimo snažnom zamahu i razvoju BIH-ne.